Вона висловилася за вступ України до ЄС, але чого насправді чекати від нового президента Угорщини?

Сусідка України постійно робить неоднозначні заяви...

Вперше в історії на найвищу політичну посаду в Угорщині було обрано жінку – Каталіну Новак. І не встигла вона зайняти президентське крісло, як одразу зробила кілька дуже гучних заяв, особливо на тлі традиційної риторики знову обраного на посаду прем'єр-міністра Віктора Орбана. Каталіна Новак засудила війну росії проти України, сказала, що Угорщина за вступ України до ЄС та проти відродження СРСР у будь-якому вигляді.

«Ми не нейтральні, ми на боці безневинних жертв та правди. Ми виконуємо свої зобов'язання в рамках ЄС та НАТО, але якщо цього захочуть угорські інтереси, ми скажемо ні», – заявила Новак.

Проте, як кажуть експерти, рано радіти змінам угорської риторики. За словами політичного аналітика Андреаса Умланда, в Угорщині президент не має великого політичного впливу, і першу роль у країні відіграє прем'єр-міністр. Віктор Орбан також висловлювався проти війни в Україні, але водночас блокував постачання зброї через свою територію та висловлював прокремлівські інтереси.

«Можливо у зв'язку з візитом нової президентки до Варшави та зустрічі з польським президентом буде дещо скоригована лінія угорського керівництва. Принаймні є надія, що ми зараз побачимо більш проукраїнську позицію Угорщини. Тому що та позиція, яку країна займала за Орбана, у чомусь суперечила самій угорській зовнішньополітичній традиції: Угорщина має свої довгі конфлікти з Москвою», – припускає Умланд.

Чому Орбан підігрує путіну і хто може змінити його позицію щодо України – дивіться у сюжеті прямо зараз:

Loading...

Читайте також: