Виклик путіну кинуто: Вірменія попросила президента Франції очолити мирні переговори з Азербайджаном

Сьогодні Вірменія намагається диверсифікувати зовнішні відносини у світлі росії, що слабішає…

Нещодавно відбувся саміт ОДКБ, на якому прем'єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян кинув виклик російському президенту володимиру путіну. Спочатку він відсунувся якнайдалі від диктатора під час традиційного спільного фото, згодом відмовився підписувати спільні документи й висловив розчарування відсутністю відповіді на його офіційний запит щодо військової допомоги після атаки Азербайджану у вересні 2022 року.

Як пише espreso, посилаючись на The Guardian, професор Європейського університету в Тбілісі Еміль Авдаліані розповів, що на сьогодні Вірменія намагається диверсифікувати зовнішні відносини у світлі росії, що слабішає.

«Залежність від росії смертельна, тому Єреван прагне зближення з Туреччиною, тісніших зв'язків з ЄС, Іраном і Китаєм. Це результат половинчастого підходу москви до Єревану і насамперед послаблення позицій росії на Південному Кавказі в результаті її невдалої війни в Україні», - підкреслив він.

Зазначається, що Вірменія попросила президента Франції Емманюеля Макрона очолити мирні переговори з Азербайджаном, кинувши новий виклик все більш ослабленню влади володимира путіна над регіональними союзниками посії після війни в Україні.

Читайте також: