Відтворене вченими обличчя молодої жінки, яка померла 4000 років тому, вражає своєю реалістичністю

За словами її творця, вона може «бачити» нас…

Унікальна реконструкція обличчя жінки бронзового віку, відомої як «Жінка Верхнього Ларгі», розкриває нам дивовижний погляд у минуле. 4000-річні скелетні рештки цієї молодої жінки були виявлені у скелях Шотландії. Вони лежали у землі протягом тисячоліть, поки їх не виявили випадково у 1997 році.

Реконструкція була створена в музеї Кілмартіна в Шотландії і вразила своєю реалістичністю, пише видання livescience. За допомогою сучасних технологій, вчені змогли відтворити обличчя цієї давньої жінки, що жила в ранню бронзову добу. Реконструкція показує молоду жінку з темними заплетеними волоссям, яка одягнута в шкіру оленя і має виразне обличчя, яке, здається, спостерігає за чимось або кимось поруч.

Ця реконструкція має особливість, оскільки, за словами її творця, судового експерта Оскара Нільссона, вона може «бачити» нас, виражаючи при цьому трохи критичний погляд. За словами творця, цей підхід до реконструкції обличчя додає глибини історії цієї давньої жінки і зацікавлює глядачів.

Аналіз скелета та зубів жінки показав, що вона, ймовірно, померла у віці 20 років і пережила періоди хвороби або недоїдання. Вона жила між 1500 і 2200 роками до нашої ери, в епоху ранньої бронзової доби. Хоча її етнічна спадщина залишається невідомою через відсутність ДНК-доказів, знайдені уламки глиняного посуду в її могилі свідчать про те, що вона була частиною культури Бікерів. Культура Бікерів походить з євразійського степу, і вони прийшли в Британію близько 2400 років до нашої ери, замінивши багатьох мешканців цієї землі.  

Процес створення реконструкції включав сканування черепа жінки за допомогою комп'ютерної томографії та використання 3D-друку. Хоча у неї були втрати у вигляді відсутньої нижньої щелепи та фрагментованого черепа, вчені змогли відновити її обличчя на основі аналізу віку, статі, ваги та етнічної приналежності. Результатом стала вражаюча реконструкція, яка допомагає нам зрозуміти життя і часи цієї жінки з Верхнього Ларгі, яка жила тисячі років тому.

Читай також:

фото: Оскар Нільссон