Вчені знайшли у загадковій підземній річці антарктичного льодовика зграю крихітних істот

Дослідники вперше спостерігали життя на такій глибині під крижаною поверхнею…

Вчені з Національного інституту дослідження води та атмосфери (NIWA) в Окленді, Нова Зеландія, заявили про захоплююче відкриття – таємне підземне середовище існування, що ховалося на глибині майже 500 метрів під поверхнею антарктичного льоду, пише видання Live Science. Відкриття цієї унікальної екосистеми, що містить зграї крихітних істот схожих на креветок, вразило колектив дослідників, і вони «стрибали від радості» передбачаючи важливість цього відкриття для науки.

Загадкова підземна річка була виявлена під шельфовим льодовиком Ларсена, який розташований на східному узбережжі Антарктичного півострова. З допомогою потужного шлангу з гарячою водою, команда пробурила майже 500 метрів льоду та зіткнулася з унікальною підземною камерою.

Те, що дійсно виявили дослідники, здивувало всіх. Камера засвідчила існування сотень крихітних істот, схожих на креветок, які плавали навколо неї. Відомі як бокоплави, ці ракоподібні істоти виявилися ключовими фігурантами в цій новоствореній екосистемі. Вчені вперше спостерігали життя на такій глибині під крижаною поверхнею, і це викликало у них захоплення.

«Те, що всі ці тварини плавають навколо нашої камери, означає, що там явно відбувається важливий екосистемний процес», - заявив фізичний океанограф з Національного інституту дослідження води та атмосфери (NIWA) Крейг Стівенс.

Довго підозрювалося, що під Антарктидою існує величезна мережа річок, озер і лиманів. Однак, досі вони залишалися маловивченими. Знайдена екосистема дала науковцям унікальну можливість зануритися в незвіданий світ і дізнатися більше про життя, яке там є. Проте, вчені зазначають, що навіть такі віддалені і приховані екосистеми можуть бути під загрозою вимирання через зміну клімату та значне підвищення температури. Вони підкреслюють необхідність збереження цих природних ресурсів і визнають, що майбутні зміни можуть мати невизначені наслідки.

Як виглядають знайдені підземні істоти – дивись ТУТ.

Читайте також:

Фото: NIWA/Крейг Стивенс