Вчені відкрили три нові види риб

У Атакамському жолобі дослідникам вдалося зробити знімки раніше невідомих риб, що належать сімейству ліпарисові, або морські слимаки.

Міжнародна команда, яка відправилася в експедицію в одне з найглибших місць на планеті – Атакамський жолоб в Тихому океані, – складалася з 40 вчених. Дослідники здобули великий обсяг інформації про глибоководні види і, серед іншого, змогли зробити знімки риб трьох нових видів. Про це пише naked-science.
Тимчасові назви видів – рожевий, блакитний і пурпуровий Атакамський ліпаріс, або морський слимак. На відео, яке отримали дослідники, риби харчуються і взаємодіють один з одним. Все це відбувається на глибині близько 7,5 кілометрів під водою.
Ліпаріси відносяться до сімейства ліпарисові. Їх зовнішній вигляд має мало спільного зі стереотипними уявленнями про глибоководних риб: у них немає великих зубів і виглядають вони в цілому не загрозливо. Ліпаріси мають маленькі розміри, їх тіло напівпрозоре, без луски. Кістки і зуби риб надзвичайно міцні, що дозволяє їм жити в умовах високого тиску і зберігати рівновагу. Риби ідеально пристосовані до життя в найбільш глибоких частинах океану – там, де інші організми не змогли б пробути й хвилини. Якщо ж Ліпаріс винести на поверхню, його тіло стане занадто тендітним і буквально розтане через високі температури.