Вареники врятують людство від глобального потепління

Вчені переконані, що відмова від м’ясної начинки допоможе зменшити парниковий ефект.

Майже 15% від світових парникових викидів виникають через виробництво м'яса. Головна причина цього – виробництво кормів, землекористування та метан, який входить до складу кишкових газів домашніх тварин.

Лідером серед країн, що споживають багато м’яса, є Китай. Зокрема, китайці дуже люблять пельмені, основним компонентом яких є м'ясо. Згідно з останніми підрахунками, тільки в 2017 році китайці з'їли близько 74 млн тонн свинини, яловичини та птиці.

Канадські вчені у співпраці з гонконгськими кліматологами знайшли рішення цієї проблеми. Близько 18 місяців вони створювали начинку під назвою "omnipork", повідомляє Сhina Daily. На смак начинка, до складу якої входять лише гриби шіїтаке, рис та гороховий білок, дуже нагадує м'ясо і практично не відрізняється від справжньої свинини.

"Якщо просто сказати людям, щоб вони не їли м’ясо, це не вирішить проблему. Ви повинні дати їм альтернативу, – переконаний Девід Юн, засновник компанії Green Monday. – Зміна клімату, дефіцит води, нестача продовольства – це величезні проблеми. Найпростіший спосіб допомогти планеті – зменшити споживання м'яса".

Компанія Green Monday була заснована у 2012 році як соціальне підприємство – це бізнес з метою покращення суспільства. Начинка "оmnipork" – перший продукт харчування, створений Green Monday, у рамках кампанії з відмови від м'яса хоча б раз на тиждень. Жителі Гонконгу зможуть спробувати новий продукт вже на початку червня.

На думку кліматологів, перехід китайців з м'ясних пельменів на вареники із новою рослинною начинкою допоможе зменшити парниковий ефект.