В Україні може з’явитись перший кухар з мішленівською зіркою.

unsplash.com

5 українських страв, які сподобались критикам Michelin

Червоний гід Мішлен — путівник, який містить в собі рейтинг найпопулярніших ресторанів світу.
Але оцінювання закладів — не основний рід занять Michelin. Французька компанія виготовляє автомобільні покришки. Тож, не дивно, що саме вони вирішили випустити автомобільний путівник для любителів смачно поїсти.

Фото: unsplash.com

Хай там як, але рейтинг Червоного гіду Мішлен досі залишається найпрестижнішим рейтингом ресторацій світу.

Як проходить оцінювання?

Максимально ресторан може отримати 3 зірки Мішлен. Кожна з них має своє значення:

Одна зірка — дуже хороший ресторан у своїй категорії.

Дві зірки — заради такого ресторану варто змінити маршрут подорожі, щоб завітати саме сюди.

Три зірки  — висококласна робота шеф — кухаря, такий ресторан вимагає окремої подорожі.

Критики оцінюють інтер’єр ресторану, якість обслуговування, його популярність, місце розташування та відгуки відвідувачів. Втім основне — це фірмові страви ресторану.

Фото: Кадр з мультфільму "Рататуй"

Останнім вирішальним кроком стає особистий візит критика Michelin до закладу. Це відбувається анонімно і ніхто з персоналу не знає, коли саме завітає поважний гість.  

Які українські страви вже куштували критики Michelin?

Фото: Kenneth Goh

Ярослав Артюх — молодий та перспективний український шеф-кухар. Минулого року Ярослав відвідав Всесвітній саміт гурманів в Сингапурі. Українець готував незвичні страви зі звичних українських продуктів, і чим вразив суддів. Кулінарні експерименти Ярослава настільки сподобались критикам, що вони виділили Ярослава серед інших кухарів і присвятили йому дві окремі статті на своєму сайті.

Тож які продукти найбільше вразили гурманів?

Фото: Kenneth Goh

Сало

Його експерти назвали «шматочками білої свинини» і порекомендували куштувати з огірками, хроном та горілкою.

Обліпихова олія

Її використання в кулінарії експертам здалось незвичайним ходом. «Характерна кислинка і квітковий аромат олії будуть доречними в будь-якому салаті» — вважають вони.

Бринза з козячого молока

Ще одне гастрономічне відкриття. Експертів Michelin здивувало те, що рецепт, за яким готується бринза, існує вже близько 1000 років. Цей звичний для нас продукт критики спробували, ласуючи українськими варениками.

Ікра судака

Це родзинка одеської кухні, звідки родом Ярослав Артюх. Він зробив акцент на звичній для себе страві та вгадав. Критикам Michelin, які куштували її з мусом тріски, ікра судака нагадала чорну ікру.

Узвар

Коли наступного разу будете готувати напій — спробуйте додати корицю, зірки анісу і мускатний горіх. Тепер можете сміливо стверджувати, що це справжній «мішленівський компот», адже український узвар — п’ята та остання страва з переліку.

Сподіваємось, що експерти Червоного гіду Мішлен не останній раз звертають увагу на українську кухню. Адже скільки ще цікавих страв можуть запропонувати світові українські кухарі!

 

Голубці. Ця страва, без перебільшення, є символом затишку, домашнього тепла і, звісно, невід’ємною частиною Різдвяного столу, особливо на Святвечір, коли вона входить до числа дванадцяти пісних страв. 
20122025
Зустріч 2026 року проходить під знаком Червоного Вогняного Коня. 
Мадагаскар уміє дивувати не лише природою, а й традиціями, які для європейців здаються неймовірними…
Людство повертається на Місяць. Ключем до цього стане амбітний проєкт «Гало» (HALO) — житловий модуль, який вже встигли охрестити «найвищим готелем за всю історію нашої цивілізації».
19122025
У світі великих грошей і високих ставок 2026 рік обіцяє стати періодом глобального переформатування.