В організмі людини знайдена бактерія, що виробляє електрику

Неймовірне відкриття допоможе у розробці нових антибіотиків.

Дослідники з Лундського університету (Швеція) і Каліфорнійського університету в Берклі (США) одночасно виявили, що бактерія ентерокок фекальний (Enterococcus faecalis) здатна виробляти електрику. Про це повідомляє Naked Science.

Ентерокок фекальний – грам-позитивна бактерія, що мешкає в мікрофлорі травного тракту людини, великої рогатої худоби, собак та інших тварин. Вона є збудником менінгіту і різних інфекцій, в тому числі сечовивідних шляхів та органів малого таза. Однак вчені знайшли у неї нову незвичайну властивість – здатність до електрохімії.

Ця бактерія виробляє електрику шляхом позаклітинного перенесення електронів – спосіб, при якому ентерокок передає електрони в зовнішнє середовище. Вчені показали процес в експерименті, помістивши клітини E. faecalis на електрод. Ті передавали електрони за посередництва молекул хінона.

Чи забезпечені українські лікарні безкоштовними медикаментами?

Тим часом вчені з Каліфорнійського університету в Берклі знайшли одразу кілька подібних бактерій в кишечнику, E. faecalis - лише одна з них. До числа інших відносяться: лістерії (Listeria monocytogenes) і лактобактерії (Lactobacilli), залучені в процес ферментації йогуртів.

Професор Ден Кравець, який брав участь у другому дослідженні, пояснив, до чого можуть призвести ці відкриття:

"Той факт, що багато бактерії виробляють електрику, а ми цього не помічали, неймовірний. Отримана інформація допоможе нам зрозуміти, як ці бактерії заражають нас або, навпаки, допомагають підтримувати здоровий стан".