В Іспанії турист, намагаючись зробити фото для соцмереж, зіпсував 6000-річні наскальні малюнки

Чоловік облив їх водою…

Іспанська влада розслідує справу проти 39-річного туриста, який пошкодив 6000-річні наскальні малюнки у спробі отримати привабливі фотографії для своїх соціальних мереж. Як пише видання iflscience, інцидент стався в гірському масиві Сьєрра-сюр-де-Хаен, що на півдні Іспанії, який є частиною національної спадщини.

Розслідування було розпочато агенцією охорони природи SEPRONA у травні після того, як у Facebook з’явилися фотографії, на яких було видно, як чоловік обливає водою стародавні малюнки. Цей акт був спрямований на те, щоб зробити зображення більш чіткими для публікації, проте він також завдав значної шкоди малюнкам, які тепер можуть бути назавжди втрачені для майбутніх поколінь.

За словами представників Guardia Civil, вапняк, на якому були створені малюнки, є водорозчинним, що означає, що солі в ньому могли розчинятися під впливом води, що може завдати непоправної шкоди древнім зображенням. Незважаючи на бажання чоловіка покращити видимість малюнків для свого профілю у соцмережах, це призвело до серйозних наслідків, які тепер розслідуються як злочин проти історичної спадщини відповідно до законодавства Іспанії.

Вандалізм стародавніх артефактів не є рідкісним явищем. Подібні випадки трапляються і в інших країнах. Наприклад, у 2022 році в США було зіпсовано 2000-річні індіанські петрогліфи у штаті Юта, де було нашкрябано расистський вислів. З огляду на такі інциденти, багато національних парків тримають місцезнаходження стародавніх наскальних малюнків у таємниці, щоб захистити їх від вандалів.

Читай також:

Фото: Kordas via Wikimedia