В Африці створили першу в світі цеглину з сечі

Новий матеріал набагато міцніше та екологічніше за традиційну цеглу.

Студенти Університету Кейптауна "виростили" першу в світі біоцеглину з піску і людської сечі. Їх проект навряд чи допоможе істотно знизити вартість будматеріалів, але методика виготовлення дозволяє регулювати міцність, в тому числі створювати матеріал на 40% міцніше вапняного цегли.

До того ж виробляти біоцеглу можна при кімнатній температурі, що безпечніше для навколишнього середовища, ніж традиційний випал за температури 1400 градусів Цельсія з викидом значних обсягів СО2.

За словами наукового керівника проекту доктора Діллона Рендалла, процес формування біоцегли схожий на утворення раковин морських молюсків.

"З хімічної точки зору сеча – рідке золото, – каже доктор Рендалл. – До 97% присутнього в ній фосфору можна перетворити в фосфат кальцію – важливий елемент добрив, широко використовуваних по всьому світу".

Автор проекту Сюзанна Ламберт помістила в пісок бактерії, що утворюють особливий фермент – уреазу. При додаванні сечі, яка була зібрана в модернізованих пісуарах кейптаунського університету, уреаза руйнує сечовину, паралельно в рамках складної хімічної реакції утворюється карбонат кальцію. Він дозволять закріпити пісок у вигляді об'єкта будь-якої форми.

За матеріалами Вокруг Света