У США чоловік 30 років підпирав рідкісним метеоритом двері

Американець навіть не здогадувався, що камінь оцінюють у 100 тисяч доларів.

Житель Мічигану випадково виявив, що 30 років підпирав двері свого будинку древнім метеоритом, який оцінюють в 100 тисяч доларів. Про це повідомляє Newsweek

Господар метеорита купив цей камінь в 1988 році разом з фермою в Едморі. Власники ферми стверджували, що це метеорит, що впав в околицях в 1930 році і наробив багато шуму.

"Це найцінніший екземпляр, який я коли-небудь тримала руках, в тому числі, і з наукової точки зору", – прокоментувала знахідку Мона Сірбеску, викладач високотемпературної геохімії, мінералогії та експериментальної петрології в Мічиганському університеті.

Але чоловік навіть не здогадувався про цінність каменю, поки не дізнався, в яку суму оцінюють уламки метеорита, що вибухнув над Мічигані в минулому році. Тоді падіння метеорита викликало землетрус в Детройті магнітудою 2 бали.

Фото: Central Michigan University

Коли фермер приніс камінь вченим, вони були вражені. Аналіз підтвердив, що це дійсно метеорит, який на 88,5% складається з заліза, і на 11,5% – з нікелю. При вазі в 10 кілограмів це шостий за величиною метеорит з усіх, коли-небудь знайдених в Мічигані. Щоб підтвердити аналіз, Мона Сірбеску відправила прибульця з космосу на оцінку в Смітсонівський інститут, геологи якого дали йому звучне ім'я "метеорит Едмора".

Про купівлю цього метеорита замислюються Смітсонівський інститут і Музей мінералогії в Мені. Якщо угода відбудеться, власник метеорита пообіцяв передати 10% від виручки Мічиганському університету.

Однак Мона Сірбеску каже, що цінність метеорита обчислюється не тільки в доларах:

"Тільки уявіть, я тримаю в руках частинку молодий Сонячної системи".