У Єгипті знайшли стародавню гробницю, в якій було майже 30 мумій (фото)

unsplash.com

Вхід до неї був замурований понад два тисячоліття.

Археологи зробили нове неймовірне відкриття знайшли на півдні Єгипту масштабне стародавнє поховання, що відноситься до періоду греко-римського панування (332 рік до н.е. - 395 рік н.е.).

Простора гробниця, що складається з декількох кімнат, повністю вирубана всередині скелі. Щоб потрапити всередину, потрібно спуститися кам’яними сходами. А завдяки тому, що вхід до гробниці був замурований кам’яною стіною, поховання залишилося недоторканим протягом двох тисячоліть.

Фото: EGYPTIAN MINISTRY OF ANTIQUITIES

З написів усередині гробниці, знайденої в провінції Асуан, вдалося встановити ім'я «головного» небіжчика — Тійт.

Його тіло знаходилося у прикрашеному розписом дерев'яному саркофазі, який пізніше розпався на частини.

Поруч знайшли фрагменти іншого саркофагу, і якщо їх зібрати разом, можна прочитати цілий текст. Він повідомляє про ім'я покійного, заклинання і молитви, звернені до богів Стародавнього Єгипту — Хнума, Сатіс, Анукет і Хапи.

Фото: EGYPTIAN MINISTRY OF ANTIQUITIES

Загалом у підземному склепі знайшли три десятки мумій, в тому числі забальзамованих дитячих тіл.

У погребальних камерах дослідники натрапили на десятки амфор з пахощами й інші жертовні посудини з подарунками богам.

Два муміфікованих тіла (вочевидь, мати та її дитина) лежали один на одному і були накриті писаним картонажем — багатошаровим папірусом, який традиційно використовувався в Стародавньому Єгипті. З них створювали посмертні маски й саркофаги, які повторювали контури тіла. Ще кілька дітей поховали окремо, в прилеглій бічній галереї.

Серед усіх знайдених артефактів італійська професорка Патриція П'ячентіні, яка керує розкопками, окремо відзначила на дивно гарно збережені ноші, на яких у гробницю спускали тіла. Вони зроблені з двох пальмових жердин, між якими натягнута писана тканина.

Фото: EGYPTIAN MINISTRY OF ANTIQUITIES

Біля входу в основну камеру стояло кілька місткостей із дьогтем, який використовувався для бальзамування. Також масляна лампа і готовий до розпису, але ще не розфарбований картонаж.

Ліворуч і праворуч від входу знайшли численні фрагменти посмертних масок і прекрасно збережену статуетку Ба — птиці з людським обличчям, яка уособлює душу покійного.

Фото: EGYPTIAN MINISTRY OF ANTIQUITIES

За словами професора П'ячентіні, в околицях мавзолею Ага-хана, побудованого в Асуані на західному березі Нілу, розташовується близько 300 стародавніх поховань, зроблених між VI ст. до н.е. і IV ст. н.е.

Тому, ймовірно, що це не остання стародавня гробниця, яку знайдуть цього року.

Фото: unsplash.com