Танець з наслідками: після багатьох років брейк-дансу у чоловіка з’явилася «дірка в голові»

Ця травма може зустрічатися серед танцюристів, хоча і дуже рідко…

Після майже двох десятиліть інтенсивних тренувань у брейк-дансі чоловік зіткнувся з несподіваною проблемою – «опуклістю брейк-дансу», яку лікарі виявили як рідкісну травму серед танцюристів цього стилю, пише видання livescience. На маківці голови в нього утворилася шишка, яка супроводжувалася випадінням волосся, що стало причиною звернення до медиків. Ці безволосі шишки на голові також зазвичай називають «дірками від кружіння на голові», а ширше цей стан іноді називають «синдромом надмірного використання брейк-дансера».

За словами лікарів, чоловік протягом 19 років регулярно практикував різні види обертань на голові, тренуючись п’ять разів на тиждень по 1,5 години. Одна з найбільш інтенсивних частин тренувань включала до семи хвилин тиску на маківку. Це призвело до утворення опуклості, яка згодом стала ніжною на дотик. Під час хірургічного втручання лікарі видалили грудку тканини, що утворилася під шкірою.

Хоча явище «опуклості брейк-дансу» ще недостатньо вивчене, попередні дослідження показують, що брейкери, які часто виконують обертання на голові, можуть зіткнутися з ризиком випадіння волосся і утворення горбків на маківці. У деяких випадках ці травми можуть супроводжуватися запаленням шкіри голови або залишатися безболісними.

Німецьке дослідження близько 100 брейк-дансерів показало, що 60% учасників отримували травми на маківці, а у 24% із них з'являлися безболісні шишки. Зі звіту лікарів випливає, що «опуклість брейк-дансу» – це рідкісна, але реальна проблема серед любителів цього виду танцю.

Цей клінічний випадок, опублікований у журналі BMJ Case Reports, є першим докладним описом такого роду травми. Лікарі стверджують, що оперативне втручання є успішним методом лікування подібних травм, проте залишається відкритим питання щодо їх профілактики серед брейк-дансерів.

Читай також:

Фото: BMJ Case Reports 2024