Таємниця каплиці Реал Алькасар в Іспанії: під вівтарем знайшли рештки 5-річної дівчинки зі знатної родини

Це був середньовічний саркофаг, але як він там опинився…

Під час реставраційних робіт у каплиці палацу Реал Алькасар, на глибині всього 20 сантиметрів під підлогою головного вівтаря знайшли поховання маленької дівчинки, яка, ймовірно, жила в пізньому середньовіччі. Як пише видання arkeonews, вважається, що вона була зі знатної родини, адже похована в одному з найсвятіших місць королівського палацу.

Це відкриття стало справжньою сенсацією. Під час реставрації каплиці команда археологів натрапила на кришку свинцевого саркофага, схованого під плиткою XVI століття. Коли його відкрили, всередині знайшли майже цілий скелет, а також залишки дерев’яної труни, білизну, шматки взуття та два перламутрові ґудзики.

Провідний антрополог професор Хуан Мануель Гуйо зазначає, що саркофаг відповідає стилям XIII-XIV століття, а знайдені предмети вказують на високий соціальний статус покійної. Руки дівчинки були схрещені на грудях, що є традиційним жестом поховань того часу.

Головний археолог проекту Мігель Анхель Табалес переконаний, що дівчинку спочатку поховали в іншому місці, але під час реставрації каплиці в 1930-х роках її останки перенесли ближче до вівтаря.

Незважаючи на те, що знахідка тіла дівчинки є важливим відкриттям, загадок у цій справі ще багато. Біля саркофага також виявили шість невеликих ящиків, які досі не розкриті. Мігель Анхель Табалес зазначає, що це відкриття може бути лише «верхівкою айсберга», адже під підлогою каплиці можуть ховатися ще інші поховання.

Результати тесту радіовуглецевого датування, дозволили визначити вік дівчинки. Дослідники припускають, що дитині на момент смерті було близько п’яти років. Наразі вчені продовжують дослідження, але вже зараз можна сказати: це відкриття відкриває нові сторінки в історії Реал Алькасар, і, можливо, найближчим часом нам вдасться дізнатися ще більше таємниць середньовічної Іспанії.

Читай також:

Фото: El Pais