Таємниці минулого: у Південній Африці вчені знайшли найдавніші відбитки ніг людини

Крім того науковці розкрили загадкові докази появи Homo sapiens у цьому регіоні…

Вчені ідентифікували найдавніші відомі сліди Homo sapiens. Знайдені в Південній Африці сліди були датовані понад 150 000 років тому.

Як пише видання newatlas, посилаючись на дослідження опубліковано в журналі Ichnos, численні викопні рештки вказують на батьківщину людства десь в Африці, де Homo sapiens вперше відокремився від попередніх видів приблизно 300 000 років тому.

Тепер міжнародна група вчених ідентифікувала найстаріший відомий набір скам’янілих відбитків ніг представника людського виду. Команда обчислила дати семи «іхнозітів» (місць, що містять сліди стародавньої людини) уздовж південного узбережжя мису Південної Африки, і виявила, що їм було від 71 000 до 153 000 років.

«Це вказує на те, що південне узбережжя мису було досить комфортним місцем для проживання людей протягом десятків тисяч років, навіть коли їхні сусіди на півночі почали мігрувати в інші регіони. Інші сліди показують, що сучасні люди досягли Аравійського півострова приблизно 120 000 років тому, а Північної Америки – приблизно 22 000 років тому», - пише видання.

Вченим вдалося датувати південноафриканські сліди за допомогою методу, відомого як оптично стимульована люмінесценція. По суті, науковці беруть із зразка зерна кварцу та інших мінералів і піддають їх іонізуючому випромінюванню. Те, як зерна флуоресціюють після цього впливу, може показати, скільки часу минуло відтоді, як вони востаннє бачили сонячне світло – або, іншими словами, як довго вони були приховані.

Команда каже, що сліди на південному узбережжі мису особливо добре підходять для визначення віку за допомогою оптично стимульованої люмінесценції. Це тому, що вони були зроблені у вологих піщаних дюнах, які багаті кварцовими зернами, а потім швидко вкрилися новим піском. Також вчені зазначають, що, ймовірно, у цьому районі чекають на те, щоб їх знайшли й інші іхнозіти, щоб допомогти заповнити ще більше прогалин у розумінні історії людства.

Читайте також:

Фото з дослідження, опублікованого в журналі Ichnos