Сенат США затвердив закон про ленд-ліз: що це таке і як допоможе Україні

Штати відроджують процедуру вперше за 80 років...

Американський Сенат затвердив безпрецедентний за останні 80 років історичний документ – Закон про ленд-ліз про оборону демократії України від 2022 року. Що це таке і чим допоможе Україні у війні із російським загарбником?

Легендарний ленд-ліз Сполучені Штати відроджують вперше після Другої світової війни. Ця система допомоги раніше включала медичні товари, продовольство, промислову сировину, нафтопродукти. Але найважливіше для України сьогодні, на думку експертів, те, що ми можемо розраховувати на будь-яке озброєння – його під гарантією США надаватимуть інші країни.

«Ленд-ліз відкриває нам можливості щодо придбання будь-яких видів озброєння, включаючи сучасні західні зразки», – каже військовий експерт Олег Жданов.

Що конкретно входитиме на допомогу – все ще до кінця не зрозуміло. Більш однозначна сама процедура: Україна не просто отримає зброю, а отримає її швидко і без бюрократичної тяганини. Це означає, що українському керівництву не доведеться підписувати багато документів, що дають доступ до ленд-лізу.

Особливість допомоги з ленд-лізу і в тому, що Україні нічого не доведеться платити прямо зараз. Принаймні саме так було під час Другої світової, коли США надавали допомогу Великобританії та СРСР. За вцілілу техніку країни були зобов'язані заплатити, а за зруйновану чи знищену – ні. І якщо британці після війни виплатили все за совістю, то Радянський Союз так і не віддав усю суму.

Детальніше про ленд-ліз США – дивіться у сюжеті прямо зараз:

Читайте також: