Що варто знати про “договірняки” Олімпіка та хто за ними стоїть

Цього тижня український футбол зробив крок до справедливості. Профутбол пропонує пригадати ганебну історію “договірняків” молодіжних складів Олімпіка останніх років.

Матч Гірник Спорт – Іллічівець було визнано договірним. А шістьох футболістів Олімпіка пожиттєво дискваліфікували за організацію матчів із фіксованим результатом.

Скільки потрібно мати совісті, щоб скатати 23 договірні матчі? – запитання адресоване Олімпіку, звичайно, залишиться без відповіді. 23 матчі – один сценарій: Олімпік довго тримається, захищається і розступається тоді, коли ставки на пропущені м’ячі стають вигідними і прибутковими.

Наболіле: Як зупинити договірні матчі?

Хронологія матчів пливе від 2014 до 2017. Змінювалися гравці, тренери, стадіони, залишався лиш фірмовий почерк. Як найбільш показові були виділені два епізоди: U-21 проти Динамо та U-19 проти Ворскли у травні 2017. Хлопці в синьому просто стояли. Висновок спортивного правосуддя – це було маніпулювання результатами.

Враховуючи системність у ФК Олімпік, у цій справі пройшло 23 підозрілі матчі, плюс ми мали три роки тому вже рішення конкретні, які не були оскаржені, по U-21 командам Олімпіка, то, звичайно, ми не могли не взяти це до уваги і не застосувати найжорстокіші санкції.

Ігор Грищенко, секретар КДК

У березневому рішенні КДК прописав: усунути обидві молодіжки Олімпіка до кінця сезону 18/19 та оштрафувати клуб на 500 000 гривень. Але жодних персональних покарань. Олімпік подав апеляцію і отримав контрскаргу. У результаті апеляційний комітет не просто підтвердив рішення КДК і подовжив дискваліфікацію до кінця сезону 19/20, а й посилив покарання. Забанити пожиттєво шістьох гравців Олімпіка.

Мені дуже шкода їхніх кар’єр, правда. Але якщо ми не зупинимо цю спіраль, ми не зможемо очистити футбол.

Франческо Баранка, голова комітету етики і чесної гри

Залишається нагадати, що і основна команда Олімпіка провела не один матч зі схожими симптомами у сезоні 14/15. Але ті подвиги навіть не розглядалися.

Найважливіші спортивні події тижня, головні зірки міжнародного та вітчизняного футболу, а також ексклюзивні новини з-за лаштунків найцікавіших матчів – у програмі "Профутбол" на каналі 2+2.

Глядачі "Профутбол" можуть висловити свої коментарі або задати запитання експертам як у прямому ефірі, так і під час підготовки випуску. Електронна адреса редакції "Профутбол": profootball@1plus1.tv