«Риба судного дня» в Каліфорнії: із «зони сутінків» океану випливла рідкісна глибоководна мешканка

Веслорибу, довжиною 3,7 метра, було виявлено мертвою в бухті Ла-Хойя…

На узбережжі Каліфорнії було знайдено надзвичайно рідкісну глибоководну рибу, відому як веслориба, яку іноді називають «риба судного дня». Це відкриття стало сенсацією, адже за понад 120 років це лише 20-й випадок, коли ця загадкова істота з'явилася у водах штату, пише видання iflscience.

Веслорибу, довжиною 3,7 метра, було виявлено мертвою в бухті Ла-Хойя, неподалік Сан-Дієго. Ця риба, яка виглядає як срібляста стрічка, здебільшого мешкає в так званій «зоні сутінків» океану, на глибині від 200 до 1000 метрів. Її поява на поверхні є рідкісним явищем, і науковці з Інституту океанографії Скріппса вбачають у цьому унікальну можливість для досліджень.

Причини, через які веслориби часом з’являються на поверхні, досі не зрозумілі. Однак вчені припускають, що це може бути пов'язано з травмами, хворобами або дезорієнтацією. Вивчення цих глибоководних створінь є складним завданням через їхню недоступність і відсутність світла в місцях їх проживання.

Цього разу групі дослідників пощастило: серед тих, хто виявив рибу, були працівники California Sea Grant і Scripps Oceanography. Завдяки їх зусиллям вдалося транспортувати рибу до об'єкта NOAA, де вчені проведуть розтин, щоб визначити причину її загибелі.

Знахідка веслориби також оживила старовинний японський міф, згідно з яким ці риби є провісниками землетрусів і цунамі. Незважаючи на те, що цей міф був спростований науковцями, він залишається популярним. Наприклад, лише через два дні після виявлення риби біля узбережжя Каліфорнії стався землетрус магнітудою 4,4 бала.

Однак наукові дослідження показали, що зв'язок між появою веслориб і землетрусами майже не існує. Навіть після аналізу 336 випадків появи глибоководних риб і 221 землетрусу, лише одна подія мала ймовірну кореляцію. Тому можна з упевненістю сказати, що «риба судного дня» не є передвісником катастроф.

Після завершення розтину знайдену веслорибу буде передано до колекції морських хребетних Скріппса, де вона стане об’єктом подальших досліджень для вчених.

Читай також:

Фото: Scripps Institution of Oceanography