Палео-дієта трипільської культури: вчені розкрили давню таємницю харчового раціону трипільців 6 000 років тому

Дослідження свідчить не лише про цікавість давнім харчуванням, але і про…

Стародавні поселення трипільської культури, засновані понад 6 000 років тому, розташовані на території нинішньої України та Молдови, вразили вчених своєю незвичайною дієтою. Нове дослідження, опубліковане в Proceedings of the National Academy of Sciences, показало, що мешканці цих мегаполісів отримували більшу частину білка не з м’яса, а з гороху, пише видання iflscience.

Дослідники здійснили реконструкцію трипільського раціону, аналізуючи стабільні ізотопи вуглецю та азоту в кістках людей та тварин, а також обвуглені культури та ґрунт з різних місць. Виявилося, що лише близько 10% раціону людини складало м’ясо, тоді як до 46% становили бобові. Дієта була збалансованою за калоріями та амінокислотами.

За дослідженням, міста трипільської культури працювали на горосі, а не на м’ясі. Горох, вирощений на обгороджених пасовищах поруч із поселеннями, був основним джерелом білка. За високим рівнем азоту в стародавніх зразках гороху вчені визначили, що вони були інтенсивно удобрені тваринним гноєм.

Доктор Роберт Гофманн, один із авторів дослідження, зауважив, що занепад цих мегаполісів ймовірно був спровокований соціально-політичним конфліктом, а не економічним чи екологічним колапсом. Зростання соціальної нерівності виглядає як ключовий фактор, що призвів до відходу від великих населених пунктів.

Дослідження свідчить не лише про цікавість давнім харчуванням, але і про ефективне господарювання, яке дозволяло містам працювати на горосі, забезпечуючи населення балансованою та екологічною дієтою.

Читай також:

Фото: Сюзанна Бейєр, Кільський університет