Не схожі ні на що: вчені знайшли в океані нові дивні віруси

Нові віруси були знайдені шляхом аналізу даних, зібраних експедицією Tara Ocean…

На поверхні морів і океанів виявлено абсолютно новий тип вірусу – це мікроби, які називаються mirusviruses — «мірус», що означає «чудовий» або «дивний» латиною. Вони пов’язані як з гігантськими вірусами, так і з герпесвірусами. Таким чином, відкриття може допомогти прояснити туманну еволюційну історію герпесу, пише видання Iflscience, посилаючись на дослідження, опубліковане в журналі Nature.

Дослідники кажуть, що ця група вірусів, яку раніше не бачили, є досить унікальною. 

«Мірусвіруси суттєво відрізняються від усіх інших раніше охарактеризованих груп ДНК-вірусів, — кажуть автори дослідження. – Їхнє відкриття є нагадуванням про те, що ми ще не зрозуміли повної екологічної та еволюційної складності навіть найпоширеніших дволанцюгових ДНК-вірусів у ключових екосистемах, таких як поверхня наших океанів і морів».

Нові віруси були знайдені шляхом аналізу даних, зібраних експедицією Tara Ocean. Цей проект зібрав понад 35 000 зразків вірусів, водоростей і планктону з більш ніж 200 різних місць по всьому світу. 

«Tara Ocean змінили наше розуміння екології планктону. Наше дослідження доводить, що ця неймовірна експедиція також дає відповіді на фундаментальні питання еволюції. Ще багато чого належить відкрити та зрозуміти про мірусвіруси. Їх ще належить культивувати, немає зображень їхніх вірусних частинок, і нам ще належить досліджувати їх в інших місцях, крім океанів!» - додав перший автор дослідження Морган Гайя.

На щастя для нас, мірусвіруси не цікавляться людьми і, як правило, інфікують лише одноклітинний планктон. Однак це свідчить про те, що предки герпесвірусів колись інфікували морські одноклітинні організми. Це досить скромний початок, враховуючи, що з того часу герпесом вдалося заразити половину людства.

Читайте також:

Фото ілюстрація – pexels