Найстрашніші святкування Різдва в усьому світі

Деякі різдвяні традиції страшніше навіть за Хелловін!

Різдво для всіх – добре і казкове сімейне свято. Але ви будете здивовані: коріння цього всіма улюбленого свята сягають в стародавні похмурі язичницькі традиції. У європейському фольклорі час перед Різдвом вважалося найстрашнішим в році, люди вірили, що з потойбічного світу приходили всякі надприродні монстри.

Деякі моторошні традиції святкування Різдва існують й досі в деяких куточках Європи.

  • Крампус – злий брат Святого Миколая

У німецькому фольклорі у Святого Миколая (прообразу Санти) є грізний старший брат Крампус. Це волохата, страшна, схожа на диявола істота з рогами і довгим висунутим язиком. Крампус виходить на вулиці разом зі Святим Миколаєм, викрадає поганих дітей, підвішує на дерева або забирає в печеру, щоб з'їсти.

У Німеччині, Австрії та Угорщини було прийнято влаштовувати обряди в його честь. Чоловіки вбиралися в моторошні і огидні костюми, ходили по вулиці, брязкаючи ланцюгами, різками, дзвіночками, і до чортиків лякали всіх навкруги.

Аналог Крампуса є й у фінів. Нуттіпуккі – фінський антипод Йоулупуккі, з яким краще не зустрічатися.

  • Страшні святки

Святки – це головний зимове свято, популярне у слов'ян. Традиційно святки ділилися на 2 тижні, перша з яких називалася «страшні вечори». У народі вірили, що в цей час нечисть вільно розгулює серед людей.

Молодь особливо любила цей час, хлопці ставали рядженими, надягали страхітливі костюми і лякали всіх підряд, могли навіть щось вкрасти або зіпсувати. Дівчата ворожили на судженого, сподіваючись, що духи допоможуть передбачити майбутнє.

  • Перхта – різдвяна відьма

Перхта (Берта, Бефана, Баба Яга та ін.) – міфічний жіночий персонаж, відомий під різними іменами багатьом європейським народам. Ця огидного виду відьма або велетень пробуджується взимку, карає неслухняних дітей і з'їдає їх подібно до Крампуса. Незважаючи на це, Перхту шанували як богиню і вважали, що вона може проявляти як гнів, так і милість.

  • Привиди і печиво 

Як заборонити дітям красти печиво, приготоване для Санти? Батькам у ПАР доводиться розповідати їм страшну казку про хлопчика Денні, який з'їв все печиво і за це був убитий власної бабусею. І тепер примари бабусі і внука охороняють різдвяне печиво, щоб діти не з'їли його. 

  • Прогулянки з черепом 

Традиційна прикмета Різдва в Південному Уельсі – кінські черепа, прикрашені стрічками, які надягають на «ряджених», закутаних в біле простирадло. За символічні віжки такого «коня» водить група місцевих чоловіків у всіх дворах.

  • Страшний Йольський кіт 

Дітей в Ісландії лякають страшним різдвяним котом – персонажем місцевого фольклору. Величезний Йольський кіт живе в заметах, колись ним фермери лякали працівників, щоб ті швидше переробили всю роботу перед Різдвом. Хто встигав – отримував в подарунок новий одяг, а за ледарями полювала моторошна кішка.

За матеріалами AdMe