На 3600-річній китайській мумії знайшли найстаріший у світі сир

Невідомо, чому стародавні мешканці засипали мумії сиром, але…

Таємничий білий матеріал, нанесений на голови та шиї мумій, похованих у китайському Тарімському басейні, виявився не чим іншим, як найстарішим сиром у світі, пише видання livescience.

Дослідники, вивчаючи мумії, поховані на кладовищі Сяохе, натрапили на цей незвичайний матеріал ще два десятиліття тому. Однак лише зараз вони отримали відповіді: тести ДНК підтвердили, що це не просто залишки їжі, а кефірний сир. Виявилося, що сир був виготовлений із коров'ячого та козячого молока, використовуючи симбіотичні культури бактерій і дріжджів, аналогічні тим, що й досі застосовуються для виготовлення сучасного кефіру.

За словами Цяомея Фу, палеонтолога з Інституту палеонтології та палеоантропології хребетних при Китайській академії наук, це унікальне відкриття:

«Такий продукт, як сир, надзвичайно важко зберегти протягом тисяч років. Це рідкісна можливість, що дозволяє зазирнути в життя та дієту людей того часу».

Що ще більш вражаюче, вивчення бактерій із цього сиру показало, що кефірна культура збереглася в регіоні Сіньцзян на північному заході Китаю вже 3600 років. Зерна L. kefiranofaciens, знайдені в сирі, виявилися спорідненими із сучасними зернами з Тибету. Це відкриття дозволило науковцям простежити еволюцію пробіотичних бактерій протягом століть.

Невідомо, чому стародавні мешканці засипали мумії сиром. Можливо, це був ритуальний жест або знак поваги. Хоча відповіді на це питання поки немає, ця знахідка вже відкрила нові горизонти для вивчення стародавніх звичаїв та кулінарних традицій.

Читай також:

Фото: Wenying Li