Мумії чотирьох дітей знайшли у церемоніальному місці в Лімі: археологи виявили рештки, яким принаймні 1000 років

Діти були поховані разом із останками дорослої людини…

Археологічні розкопки в одному з найстаріших районів Ліми призвели до неймовірного відкриття – чотирьох мумій дітей, яким принаймні тисяча років і що, ймовірно, належать до культури Йчсма. Знахідка була зроблена в колись священному церемоніальному місці, яке зараз розташоване в історичному центрі Ліми, пише видання REUTERS.

Дослідники стверджують, що діти були поховані разом із останками дорослої людини, і їхнє походження вказує на культурні та релігійні практики цієї стародавньої цивілізації. Розкопки проведені поблизу сходів на невеликому пагорбі, де колись, за словами археолога Луїса Такуди, існував храм, споруджений близько 3500 років тому.

«Вся ця зона є дуже важливою церемоніальною кімнатою. Люди, які жили тут у період Йчсма, все ще вважали це місце священним і тому ховали тут своїх померлих», - розповів Такуда.

На черепах мумій все ще залишилося волосся, що робить знахідку ще більш унікальною. Разом із останками знайдено кераміку, що свідчить про високий рівень розвитку мистецтва та ремесел у цьому регіоні.

Столиця Перу, Ліма, з великою історичною спадщиною, налічує близько 400 археологічних руїн. Однак найбільші археологічні пам'ятки розташовані за її межами, включаючи Куско, колишню столицю імперії інків, захоплену іспанськими конкістадорами у 16 столітті.

Знайдені мумії стають джерелом надзвичайної цікавості для археологічної громадськості, розширюючи наше розуміння давньої культури Йчсма та ритуалів, пов'язаних з похованням. Розкриття таких артефактів дає можливість глибше зануритися в історію й традиції минулих епох.

Читай також:

Фото: REUTERS/Anthony Marina