Киянин намагався відправити поштою камені з відбитками вимерлих риб, яким понад 407 мільйонів років

Відправлення прямувало з Києва до Сполучених Штатів Америки…

407 мільйонів років тому, на теренах сучасної України, жила давня панцирна риба Stentiopelta pustulata. Сьогодні, ця стародавня історія виявилася в центрі уваги завдяки виявленню палеонтологічних скарбів у відправленні з Києва до Сполучених Штатів Америки.

Київські митники, дотримуючись свого обов'язку з контролю за вивезенням культурних та історичних цінностей, запідозрили, що чотири камені у цьому відправленні можуть бути давнього походження. З метою збереження цього палеонтологічного скарбу та впізнаваності його наукової та культурної вартості, митники передали їх до Національного науково-природничого музею НАН України для проведення експертизи.

«Як визначили експерти, виявлені митниками камені є плитками відомого древнього червоного пісковика з відбитками вимерлої панцирної риби. На двох зразках є відбитки одного панциря риби виду Stentiopelta pustulata. Третій зразок теж є фрагментом давньої панцирної риби, вид якої наразі ще визначається. Четвертий камінчик є просто уламком одного зі зразків. Їх місце знахідки – Поділля, басейн річки Дністер», - звітує Київська митниця на своїй офіційній сторінці у ФБ.

Експерти музею підтвердили, що усі ці камені мають понад 407 мільйонів років геологічного віку. Їхня знахідка є вкрай важливою для науки і культури України. Скоріш за все, зразки будуть внесені до Державного реєстру національного культурного надбання та до Музейного фонду України. Це допоможе зберегти цей безцінний палеонтологічний спадок для майбутніх поколінь та сприятиме науковому дослідженню.

«Згідно чинного законодавства України, на вивезення культурних та історичних цінностей за кордон потрібне відповідне свідоцтво Міністерства культури України. Такого дозволу митникам надано не було», - повідомляє Київська митниця.

Митники склали протокол стосовно громадянина, який відправив рідкісні скам'янілості за кордон, про порушення митних правил за статтею 473 Митного кодексу України.

Читай також: