Казахи не допомагатимуть росії: чому Казахстан не відправить своїх солдатів в Україну

Токаєв не хоче втратити своє крісло…

Після великого провалу в Україні та численних втрат, путін та його генерали почали шукати добровольців повоювати за свої ідеї. З таким запитом вони звернулися до країн ОДКБ, які, на невдоволення кремлівського диктатора, відмовилися підтримувати шалену війну. Серед них і Казахстан, куди путін у січні вже навідувався зі своїми десантниками.

2022 рік у країні казахів розпочався із заворушень та мітингів, які переросли у збройне протистояння з чинною владою. Натиск народу був настільки серйозним, що президент Касим-Жомарт Токаєв звернувся до росії по військову допомогу для придушення заворушень. Проте навіть після такої «допомоги» пропутінський ставленик не поспішає відповідати взаємністю своєму російському покровителю.

Справа в тому, що в самому Казахстані великий відсоток жителів негативно ставиться до росії та її втручання у їхню внутрішню політику. Крім своїх ставлеників у верхівці, росія за фактом спрацювала казахську економіку: 90% експорту казахської нафти проходить через територію росії.

Крім невдоволення народу, негативно до втручання у війну належить і еліта. Казахські бізнесмени стурбовані можливістю накладання Заходом руйнівних санкцій, як це сталося з їхніми російськими колегами. Відсутність глобальної підтримки всіх верств нашого суспільства та змушує Токаєва не ризикувати своїм кріслом заради хворих ідей путіна.

Детальніше про роль Казахстану – дивіться у сюжеті прямо зараз:

Loading...

Читайте також: