"До розслідування приступити"

Країна: СРСР, 1986-1987 Жанр: детектив Режисер: Андрій Бенкердорф У ролях: Богдан Ступка, Армен Джигарханян, Юрій Яковлєв, Микола Гринько, Анатолій Ромашин, Людмила Кудрявцева, Тетяна Лаврова

Кілька старих друзів - співробітників прокуратури СРСР, яких доля розкидала по різних республікам союзу, раз на рік збираються разом щоб згадати загиблого товариша і поділитися незвичайними справами зі своєї практики.


Фільм перший. "Версія"

Слідчому з особливо важливих справ Стасенко потрапляє в розробку справа про зникнення великої суми грошей і працівника колгоспу "Прогрес" Петра Царькова. Розслідування з'ясувало, що в колгоспі процвітало підпільне виробництво підроблених фруктових соків і проводилися безтоварні фіктивні операції з великою рогатою худобою. Царьков був тільки ланкою в ланцюжку махінацій. При спробі приховати розкрадання між шахраями виникла сварка, яка закінчилася смертю Царькова.

Фільм другий. "Наклеп"

Керівник будівельного тресту Володимир Мельников помер від інфаркту. Після смерті друзі покійного наполягають на проведенні розслідування. Виявляється, що на Мельникова одна за одною приходили анонімні скарги про його нібито аморальну поведінку і перевищенні службових повноважень. Зрештою, після нескінченних перевірок його серце не витримало постійного стресу. Розслідування, яке очолив слідчий Джангіров, показало, що автором анонімок був близький друг покійного Мельникова, який після звільнення вирішив помститися кривдникові шляхом погроз і шантажу.