Чому їжа в літаку дивна на смак?

Сенсаційне відкриття вчених!

Ви коли-небудь помічали, що їжа в літаку має дивний смак? Комусь овочі здаються несмачними та прісними, а когось тягне на солодке. Навіть ті, хто на землі ніколи не п’є томатний сік раптово можуть стати томатними фанатами!

 

Що відбувається з нашими смаковими рецепторами з’ясували вчені з Корнельского університету в США.

Раніше існувало багато теорій. За однією – причина у вологості повітря в літаку. Понад хмарами вона лише 12%. Це майже пустельні умови. За іншою - причиною зміни смаку продуктів вважали і низький атмосферний тиск.

 

Але все виявилось дещо складніше після експерименту. Групі добровольців видали навушники, в яких увімкнули шум близько 80-85 децибел. Приблизно таке значення має шум в літаку. Випробувані стверджували, що смак звичних продуктів дійсно змінився. Все солодке мало ненасичений смак, а ось солона та гостра їжа здавалась більш пікантною.

 

Вчені пояснили: гучний шум може впливати на барабанну струну — систему нервових волокон, що передає інформацію про смак від мови до мозку. Барабанна струна знаходиться зовсім поруч з барабанною перетинкою. «Один сильний вплив — і в лінії передач смаку виникають перешкоди», - пояснює автор дослідження Робін Дандо. Саме тому багатьох людей в повітрі тягне на солодке: сигнали про те, що ми отримуємо солоденьке просто не доходять до нашого мозку.

Вчені радять з’їсти щось гостре або солоне. Так ви зможете швидше насолодитися смачненьким та не погладшати.

 

Повари стверджують, що в літаку ваші смаки змінюються аж на 30 відсотків! Тому вони радять додавати в страви більше солі і перцю — тоді смак буде здаватись звичним. Але не з будь-якою їжею можна це зробити.

Цікавий факт: томатний сік — єдиний продукт, який не змінює смак на висоті. Але чому так — вчені ще не з’ясували.