Штучна ялинка: неочікувана небезпека

Яка ялинка корисніше для природи – жива чи штучна? Ви будете шоковані!

Новорічні свята вже близько, а отже, час купувати ялинку. Але яку обрати – живу чи штучну? Щороку напередодні зимових свят на цю тему спалахують справжні суперечки.

Плюси й мінуси живої ялинки знає кожен. Запах хвої створює новорічний настрій, проте рано чи пізно, але вже не зелену красуню доведеться викидати на смітник. Звучить не надто екологічно, чи не так?

У свою чергу, прихильники штучних ялинок стверджують, що відмовляючись від вирубування живих ялинок, вони зберігають природу. 

А от дослідник з Монреаля Жан-Себастьян Трюдель здивував світ фактом: з точки зору екології жива ялина приносить природі менше шкоди, ніж пластикова! 

Як на Миколаївщині захищають ялинки від браконьєрів

Щоб штучна ялинка окупила себе, нею необхідно користуватися мінімум 20 років, в той час як звичайний термін її експлуатації – максимум 8 років. 

До того ж, більшість штучних ялинок виготовляються з матеріалів, які не можна утилізувати, а деякі з них можуть бути навіть токсичними через вміст свинцю.

Виробництво штучних ялинок втричі більше впливає на зміну клімату та сильніше виснажує ресурси, ніж вирубка такої ж кількості звичайних ялинок.

Живі ялинки вирощуються в спеціальних господарствах виключно для новорічних цілей. Більш того, після свят живі ялинки можуть бути перероблені на компост. І навіть якщо цього з ними не станеться, вони просто будуть розкладатися, не забруднюючи при цьому навколишнє середовище.

Тож що оберете цього року ви?

26122025
Культова історія про Кевіна Маккаллістера отримала нове, максимально солодке втілення.
Острів Пасхи, або Рапануї, зазвичай асоціюється у нас із кам’яними гігантами Моаї, що незворушно дивляться в небо. Але мало хто знає, що за цими величними фігурами ховається історія справжнього апокаліпсиса, який змусив людей зректися своїх старих богів. 
26122025
Після спокійного Дерев’яного Дракона та мудрої Змії на арену виходить енергія зовсім іншого порядку. 
Острів Пасхи, або Рапануї, — це крихітна клаптик суші посеред безкрайнього Тихого океану, який десятиліттями не дає спокою історикам та мандрівникам. Його візитівка — моаї. 
Традиції української кухні – це не лише рецепти, а спосіб життя, який передавався з покоління в покоління…