Це може змінити наше уявлення про Місяць: вчені опублікували нову гіпотезу утворення супутника Землі

Це кидає виклик старим поглядам…

Широко відома гіпотеза, що Місяць утворився внаслідок потужного зіткнення Землі з об’єктом розміром з Марс, тепер опинилася під новим прицілом наукової критики. Це пояснення, яке планетологи вважали основною причиною появи нашого супутника, все частіше стикається з викликами, оскільки нові дослідження свідчать, що склад Місяця і Землі може бути надто схожим, щоб підтвердити цю теорію.

За гіпотезою, приблизно 4,5 мільярда років тому комічний об'єкт врізався в протоземлю, викинувши величезну кількість матеріалу, який згодом зібрався у форму Місяця. Однак, як пише видання iflscience, професор Паоло Соссі та його команда з ETH Zurich опублікували нові дані, які ставлять це під сумнів. Вони порівняли склад ізотопів у породах Місяця та Землі й виявили, що обидва тіла мають практично однаковий вміст кисню, хрому та титану, що важко пояснити в рамках загальновідомої гіпотези.

Одна з головних особливостей, яка виділяє Місяць, — це набагато менший вміст заліза порівняно із Землею (7,5% проти 33%). Однак це може бути пов’язано не з ударом, а з тим, що обидва тіла утворилися з одного й того ж матеріалу на однаковій відстані від Сонця. Це припущення ставить під сумнів сам факт того, що Місяць молодший за Землю. Соссі припускає, що Земля і Місяць могли утворитися одночасно.

Якщо нова теорія отримає подальші докази, це може змінити наше уявлення про походження Місяця та допомогти зрозуміти, наскільки унікальною є наша планетарна система. Незважаючи на це, більшість учених все ще підтримують основну гіпотезу, оскільки вона краще пояснює деякі інші спостереження, як-от високу кутову швидкість обертання Землі та близькість орбіт Землі і Місяця.

Нове дослідження залишає багато питань відкритими, і відповідей ми, ймовірно, шукатимемо ще довго. Проте, це є ще одним кроком у напрямку глибшого розуміння нашого Місяця та його складного походження.

Читай також: