Безпілотники Mohajer та Shahed: що із себе представляє нова зброя, яку рф отримала від Ірану?

Характеристики іранської зброї значно перебільшені…

Через тиск ззовні та значні санкційні обмеження, росія не може похвалитися новою зброєю. Із свого – лише старий радянський мотлох, придбати сучасні бойові машини – неможливо, бо усі цивілізовані країни припинили будь-яке військове співробітництво з країною-терористом. Тепер серед друзів рф лишилися лише такі країни, як Іран. Саме там путін і закупив для війни в Україні безпілотники Mohajer та Shahed. Що із себе представляє ця нова зброя росії?

Наразі відомо, що Іран поставив рф безпілотники двох типів: це розвідувально-ударний безпілотник Mohajer-6 та  дрон-камікадзе Shahed (у версіях Shahed-131 та Shahed-136). Про це пише Еспресо.

«Безпілотник Mohajer-6 призначений для розвідки та завдання ударів по цілях з повітря. Зі злітною масою у 600 кг цей БпЛА здатен переносити до 4 одиниць зброї (може нести корисне навантаження до 100 кг). В активі Mohajer-6 – бомби Qaem (орієнтовна дальність – заявлена до 20 км, але на практиці ймовірно не більше як 8 км), а також протитанкові ракети Almas (дальність – 8 км)», - йде мова у матеріалі.

Характеристики БПЛА Mohajer:

  • розмах крила – 10 м, довжина – 5,7 метра
  • максимальна швидкість – 200 км/год, висота польоту – до 6 км
  • може перебувати у повітрі до 12 годин та долати відстань до 200 км
  • радіус дії може бути збільшено завдяки додатковим станціям
  • використовується зі злітно-посадкових смуг

Безпілотник типу Shahed – дрон-камікадзе, призначений для безпосереднього ураження цілей. Росія наразі використовує проти України два таких БПЛА – Shahed-136 та Shahed-131.

«Одразу зауважимо, що Shahed-131 фактично є меншою копією дрона-камікадзе Shahed-136. Так, якщо Shahed-136 має вагу у 200 кг та бойову частину – до 40 кг, то у Shahed-131 ці характеристики значно менші: 135 кг та 10-15 кг відповідно», – пише Еспресо.

Характеристики БПЛА Shahed:

  • Максимальна дальність польоту – 2500 км, що, ймовірно, є серйозним перебільшенням. Можна припустити, що цей показник насправді становить орієнтовно сотні кілометрів, а не тисячі (щонайменше 200 км, оскільки окупанти запускають ці дрони-камікадзе по півдню України з території Криму).
  • Заявлена швидкість – близько 180 км/год, також відомо, що Shahed може летіти на висоті від 60 до 4000 м.
  • Для запуску Shahed використовується наземна платформа. 

«Станом на 28 вересня у зоні відповідальності ОК «Південь» було збито 22 дрони-камікадзе Shahed, водночас у цілі влучили тільки 10, але навіть й з цієї десятки не всі удари були результативними», - зауважила керівниця пресцентру сил охорони та оборони оперативного командування «Південь» Наталія Гуменюк під час брифінгу в Military Media Center.

Читайте також: