Археологи знайшли таємну гробницю в серці Петри: людські скелети і рідкісні артефакти, віком 2000 років

Поховання дає унікальну можливість вивчити …

Археологи виявили під пам'ятником Скарбниця в Петрі таємну гробницю, що містить 12 людських скелетів і старовинні артефакти, віком щонайменше 2000 років, пише видання arkeonews. Це відкриття проливає світло на загадкове життя набатеїв, древніх кочівників, чия культура досі залишається таємницею.

Дослідники під керівництвом доктора Пірса Пола Крісмана, виконавчого директора Американського центру досліджень, зробили дивовижне відкриття у серці стародавнього міста Петра, Йорданія. Під знаменитим мавзолеєм, відомим як Скарбниця, була знайдена гробниця, яка містила 12 скелетів і артефакти з бронзи, заліза та кераміки.

Скарбниця — одна з найвідоміших пам'яток Петри, споруджена у скелях з рожевого пісковика понад 2000 років тому. Вона давно приваблює туристів і дослідників, але всередині неї не було знайдено останків. Вважається, що це був мавзолей, і його роль досі викликає суперечки серед археологів.

Експедиція Крісмана разом з командою Discovery Channel «Expedition Unknown» провела розкопки після використання георадару, що виявив приховані підземні камери. У серпні археологи розкрили нову гробницю, що містила повні скелети і збережені артефакти.

«Це надзвичайно рідкісне відкриття», — зазначив Крісман.

Гробниця дає унікальну можливість вивчити поховальні звичаї набатеїв — стародавнього народу, що панував у цьому регіоні понад два тисячоліття тому. За словами ведучого Джоша Гейтса, який супроводжував команду, «відкриття може допомогти пролити світло на соціальну структуру набатейського суспільства». Серед знайдених артефактів була і керамічна чаша, що нагадувала Святий Грааль, яка стала символом історичної зв'язки між реальністю і міфами.

Археологи припускають, що виявлені поховання належали важливим людям, але чи були вони королівськими особами — ще належить з'ясувати.

Читай також:

Фото: Al Khazneh, Petra, Jordan.