Археологи в Польщі виявили 1600-річне поховання двох дітей, одного з яких могли принести в жертву

Це перша подібна могила з дітьми, виявлена в країні…

У Чулицях, що в Краківському повіті, польські археологи виявили могилу двох дітей часів переселення. Як пише видання naukawpolsce, відкриття дає цінну інформацію про стосунки між гунами та місцевим населенням у 5 столітті нашої ери.

Детальні результати обстеження могили, в якій, крім скелетів дітей, виявили також останки собаки, кота і ворона, описані в Journal of Archeological Science Reports.

Доктор Аніта Щепанек з Інституту археології та етнології Польської академії наук зазначила, що поховання є унікальним. Це перша подібна могила з дітьми, виявлена в Польщі. Такі знахідки вже були зроблені в Хорватії та Німеччині. Особливістю цієї могили є те, що діти були етнічно різні.

Фото: Jakub M. Niebylski, IAE PAN

«У нас двоє дітей 8-9 років, однолітки. Один з них – гун, з деформованим черепом, оснащений золотою сережкою, залізним ножем, срібними пряжками та глиняним горщиком. Другий хлопчик – європеєць, лежить неанатомічно, на животі, що викликає низку питань», - пояснила доктор Щепанек.

За словами дослідниці, могила датована 395–418 роками нашої ери. У той час в Польщі практикували кремацію, що робить це поховання особливим і змушує дослідників припускати, що європейський хлопчик міг бути принесеним у жертву.

Комп’ютерна томографія та 3D-реконструкція дозволили визначити багато деталей про гунського хлопчика. У нього був деформований череп, що могло вплинути на його здоров'я, зокрема, викликати підвищення внутрішньочерепного тиску.

Фото: Anity Szczepanek

Аналіз кісток обох дітей показав, що вони добре харчувалися, їхній раціон включав багато тваринного білка. Це свідчить про те, що діти готувалися до важливої ролі в суспільстві.

Дослідники також секвенували гени зі скелетів померлих та порівняли їх з доступним генетичним матеріалом. Гени збережені в генетичній базі даних і будуть порівнюватися з іншими знахідками з Європи.

Наразі триває мікробіологічне дослідження останків собаки. Дослідники хочуть з'ясувати, чи були ці тварини носіями будь-яких патогенів, які могли передаватися людям.

Читай також:

Фото: Anity Szczepanek