Американці вироблятимуть м'ясо з курячого пір'я

До кінця року в ресторанах США може з'явитися штучне м'ясо, яке вирощують зі звичайного пташиного пір’я.

Піонером клітинного сільського господарства є голландський вчений Марк Пост. У 2013 році він приготував перший в світі гамбургер зі штучного фаршу, створеного зі стовбурових клітин корови. На створення котлети Пост витратив п'ять років і 325 000 доларів.

Поки що жодна компанія не взялася за випуск штучного м'яса на комерційній основі, але Пост вже підрахував, що масове виробництво дозволить знизити вартість таких гамбургерів до 10 доларів.

Синтезоване м'ясо з клітин курки – винахід компанії Just з Сан-Франциско. На відміну від вегетаріанського замінника з нуту або сої, це справжнє м'ясо, просто вирощене в лабораторії.

"Буває, яйця, морозиво або масло роблять з рослин, однак ми робимо м'ясо з м'яса. Просто для цього не потрібно вбивати тварину", – пояснює Джош Тетрик, власник компанії.

Клітини беруть з пір'я курей, яких вирощують на фермі неподалік від лабораторії. Їх вирощують в біореакторі на спеціальній матриці, яка формує потрібну текстуру. Цей процес триває всього дві доби.

Штучне м'ясо не є генетично модифікованим і при його виготовленні не використовуються антибіотики.

Just не перші і не єдині, хто вирощує штучне м'ясо, але його вартість, як і раніше залишається досить високою. Якщо ціну на такий продукт вдасться знизити, це допоможе вирішити ряд найважливіших проблем, таких як нестача їжі на тлі зростання населення Землі і забруднення навколишнього середовища за допомогою тваринництва.

Нагадаємо, одразу два українські проекти перемогли на University Startup World Cup у Данії. Дослідники представили їстівні пакети та прилад, який може подрібнити що завгодно до товщини волосини.

За матеріалами Вокруг Света