900 років пролежав на морському дні: у Середземному морі випадково натрапили на унікальну знахідку – велетенський меч хрестоносця

Клинок меча має метр завдовжки, ефес – 30 см…

В Ізраїлі дайвер натрапив на 900-річний меч хрестоносця. Шломі Кацін пірнав у Середземному морі біля Хоф-ха-Кармельміс, аж раптом натрапив на велетенський меч, поверхня якого була покрита морськими відкладеннями і раковинами молюсків. Однак клинок і рукоятка вціліли. Як потім розповіли вчені, клинок меча має метр завдовжки, ефес – 30 см.

«Залізний меч зберігся у чудовому стані. Це чудова рідкісна знахідка», - прокоментували в Управління старовинами Ізраїлю.

Після очищення та дослідження у лабораторії стародавній артефакт виставлять у музеї.

«Ми вважаємо, що цей меч належав комусь із лицарів, які мешкали у фортеці міста Атліт, недалеко звідси. Але це лишень здогади, бо ми лише розпочали вивчення артефакту. Нам ще належить очистити меч, зробити рентгенівські знімки і тоді ми отримаємо більше інформації. Можливо на зброї є ім’я, чи якась прикраса, що більше нам розповість про його господаря», - каже директор відділу морської археології управління старовини Ізраїлю Яков Шарвіт.  

Як виглядає  900-річний меч хрестоносця, а також момент, як дайвер його знайшов – дивіться у відео:

Читайте також: