7000-річне поховання: 35 безголових тіл, серед яких багато неповнолітніх, знайшли у кам’яному поселенні Словаччини

Це відкриття може вказувати на жорстокі культові церемонії…

Словацько-німецька група археологів зробила сенсаційне відкриття у Врабле, Словаччина. Вони знайшли рештки 35-ти безголових людей. Вік знахідок приблизно 5250-4950 років до нашої ери. Як пише видання The Slovak Spectator, це відкриття може вказувати на жорстокі культові церемонії.

Археологи з Інституту археології Словацької академії наук і Університету Крістіана Альбрехта в Кілі заявили, що і раніше розкопували скелети, але ця знахідка відрізняється. Антрополог Зузана Гукельова з SAV пояснює, що у канаві біля одного з входів знайдено масу людських кісток. Ідентифіковано щонайменше 35 скелетів, серед яких багато неповнолітніх. Тіла лежали в різних положеннях – на спині, на животі, на боці. Деякі були у позі жаби. Загальна риса – відсутність голів.

Науковцям ще належить провести додаткові тести, щоб встановити, чи були ці люди жертвами епідемії чи культових церемоній. Дослідники також перевірять генетичні зв’язки між ними. Важливо з’ясувати, чи голови були вилучені насильно, чи відокремлення відбулося після розкладання тіла.

Директор археологічного інституту Матей Рутткай каже, що це допоможе відповісти на запитання про соціальну категоризацію мешканців поселення. Можливо, це також пояснить соціальну нерівність у ранніх сільськогосподарських суспільствах. Дослідники також знайшли інші виняткові знахідки у Врабле.

«На завершальному етапі експлуатації одна з територій була укріплена ровом із шістьма входами до поселення, який подвоював частокіл. Це було абсолютно винятково для Центральної Європи того часу, — пояснює керівник археологічного відділу Дослідження в SAV Іван Чебень. – Ми також підтвердили наявність понад 300 будинків за допомогою детального геофізичного дослідження, можливо, від 50 до 70 будинків могли використовуватися одночасно на окремих етапах функціонування поселення».

Читайте також:

Фото: The Slovak Spectator