Номінації на Оскар, літературні ордени та 21 золота медаль: перемоги України на світових п'єдесталах у 2023 році

Гроші

Чим, крім війни, запам'ятається рік, що минув?..

Незважаючи на активну війну, українці продовжують заявляти про себе усьому світу. Чим запам'ятається 2023?

Фільми та мультфільми

Документальна стрічка режисера Мстислава Чернова «20 днів у Маріуполі» потрапила одразу у два шорт-листи Оскара і була визнана найкращою за версією The Guardian у Британії та США.

Також кандидатом на Оскар була ще одна документальна стрічка, спільна робота командами з Данії, Швеції, Фінляндії та України, «Будинок зі скалок». Ця історія унікальна тим, що знята тепер вже у окупованому Лисичанську про життя дітей у дитячому будинку, який на той момент перебував на лінії вогню.

Довгоочікуваний український мультфільм «Мавка. Лісова пісня» також вийшов 2023 року. Його побачили глядачі у 148 країнах, а сам мультфільм дубльований 32 мовами.

Нагороди

2023 року, за даними українського інституту книги, світ побачив 130 перекладів українських книг іноземними мовами. З них 60 – це твори класиків.

Письменниця Оксана Забужко, а також режисер та письменник, який зараз захищає Україну в лавах ЗСУ, Олег Сенцов здобули найвищі нагороди Франції, Орден Почесного Легіону.

Письменника та музиканта Сергія Жадана було нагороджено шведською премією імені Курта Тухольського від PEN-клубу, а The New York Times включила його збірку віршів до списку рекомендованих новинок.

Спортивні досягнення

У 2023 році на корт повернулася Еліна Світоліна, Ярослави Могучих зробила свої неймовірні стрибками, а збірна здобула комплект нагород у 41 медаль, з яких 21 – це золото.

На європейських іграх вперше збірну України з футболу буде представлено на Олімпіаді, до цього такого не було.

Повернення свого

Після 10 років судів саме в Україну, а не в окупований росією Крим, повернулися експонати, так званого, скіфського золота.

У власність держави повернулося майно Києво-Печерської лаври, яке десятиліттями нещадно експлуатували проросійські попи.

Докладніше – у сюжеті:

Читай також:

Новини

Всі новини
29012024
Гроші
Завдяки бойовим потужностям Paladina, українські артилеристи щодня…
21012024
Гроші
Міг-29 прославився своєю неперевершеною маневреністю…
Дивитись більше