У харківській лабораторії активно тестують водневий двигун

ДЖЕДАІ

Місцевою бруківкою вже їздили машини, які можна було заправляти водою…

Мрії розробників та фантазії інженерів про водневі двигуни почали здійснюватися у Харкові. Ще чотири десятки років тому, подібний харківський експеримент прогримів на весь Радянський Союз. Ба більше – вулицями міста тоді їздили автомобілі на водні. Це були машини Інституту проблем машинобудування ім.А.Н. Підгорного, які почали розробляти ще з 70-х. Але водневі автомобілі їздили недовго – кілька років, й у масове виробництво так і не надійшли, бо експеримент згорнули.

Нині, майже через півстоліття, в інституті продовжують досліджувати водневу енергетику, й вірять, що водневе паливо таки «вистрелить» найближчим часом.

Які саме водневі машини створили в інституті? Чому харківський експеримент у Радянському Союзі згорнули? Коли ж водневий двигун зможе стати звичайною практикою – дивись у відео сюжеті проєкту  ДжеДАІ

Loading...

Дивись також:

Більше автоновин дивись у проєкті «ДжеДАІ» з понеділка по п’ятницю, о 18:50, на телеканалі 2+2!

Автор сюжету: Світлана Єченіна

Зараз важко уявити грудень без яскравих вогнів, святкових ярмарків та звичних кожному з дитинства мелодій. Але якщо відмотати час на тисячу років назад, у період розквіту княжого Києва, святкова картина була зовсім іншою. 
Гаваї асоціюються з нескінченним літом, білим піском і коктейлями під пальмами. Проте за лаштунками цієї сонячної ідилії ховається зовсім інша реальність. 
24122025
Космічний телескоп Джеймса Вебба знову підкинув науці проблему, яку неможливо ігнорувати. Астрономи зафіксували екзопланету, склад атмосфери якої не відповідає жодному відомому сценарію формування планет. 
Сьогодні важко уявити зимові свята без мерехтливих вогників на штучній або живій ялині. Проте, якщо відмотати час на триста років назад, ми побачимо зовсім іншу картину. У XVII–XVIII століттях головним героєм свята був він — величний і символічний дідух. 
Коли вечірнє небо затягує сутінками, а на столах з’являється перша з дванадцяти пісних страв, ми рідко замислюємося про походження цих традицій. 
Українська кухня завжди славилася своїми ковбасними традиціями, і серед усіх смаколиків особливе місце займає мацик…