Ноу-хау українських винахідників – чотириметровий дрон

ДЖЕДАІ

Його створювали для військових, та зрештою знайшли для нього мирну роботу. Найбільший у світі квадрокоптер – справа рук українських інженерів. Чотириметровий дрон здатний розвинути швидкість у 110 кілометрів за годину та це далеко не всі його переваги.

Найбільший у світі дрон для сільського господарства розробили українські винахідники. Все почалося ще чотири роки тому. Саме тоді команда волонтерів об’єдналася для допомоги військовим на Сході країни.

Для того, щоб розробити дрон для наших військових великої вантажопідйомності і радіусу дії, щоб вдосконалити можливості протидії ворожій мобільній артилерії.

Дмитро Сурдук, керівник компанії

Професійні інженери, технологи, програмісти тоді ще й уявити не могли, що створять найбільший квадрокоптер у світі. Невдовзі літальному апарату знайшли застосування і у мирному небі. Його перетворили на гігантський оприскувач полів. За один день він може обробити площу у 500 гектарів. При цьому, керувати ним може навіть дитина.

Максимальна швидкість дрона – 110 кілометрів за годину. Вага, яку може взяти на борт – 15 кілограмів. Коли закінчується запас гербіцидів чи сідає акумулятор, коптер автоматично повертається до місця старту.

Коштує такий апарат близько 50 000 доларів. Ним серйозно цікавляться аграрії з інших країн. Там успішно обприскують поля вже кілька десятків українських дронів. І попит на них щодня зростає.

Острів Пасхи, або Рапануї, — це крихітна клаптик суші посеред безкрайнього Тихого океану, який десятиліттями не дає спокою історикам та мандрівникам. Його візитівка — моаї. 
Традиції української кухні – це не лише рецепти, а спосіб життя, який передавався з покоління в покоління…
26122025
Кінець грудня — час, коли організм відверто просить паузу. Без зайвих роздумів, без складних сенсів, але з емоцією, драйвом і перевіреними історіями. 
Уявіть, що ви стоїте перед стіною, яка пам’ятає Київ ще до монгольської навали. Поки туристи штурмують популярні локації, справжній скарб ховається у затінку дерев.
На фронті кулінарія – не просто справа смаку…