Митниця керується документом щодо розмитнення авто, який вже не дійсний

ДЖЕДАІ

Законодавчий колапс. Документ, що давав українцям право розмитнювати вживані автомобілі за зниженими акцизами, перестав працювати одразу після ухвалення нових законів, які врегулювали питання євроблях.

Майже півмільйона українців скористалися пільговим розмитненням машини за ставкою «знижений акциз». Закон перестав діяти, а відмітка, в якій вказано, що перереєстровувати автомобіль протягом року не можна, в технічному паспорті залишилася. Чи можна з нею щось зробити зараз, давайте дізнаватися.

Владислав за законом 3251 привіз зі штатів Форд Фьюжн. Розмитнення дво-з-половиною літрового авто вилилося йому в 2200 доларів. Після ухвалення нових законів, які знімають річне обмеження на продаж, чоловік вирішив продати машину.

Если б раньше я хотел бы перерегистрировать машину, то мне нужно было бы заплатить полную ставку, тоесть доплатить 4500 доларов. По новому закону 8487, я посчитал, что полная растаможка мне будет 1800. Тоесть, около 400 мне должна доплатить таможня.

Владислав, власник машини з США

Утім, представники митниці не тільки відмовилася платити, а ще й дали зрозуміти − переоформити машину без додаткових комісій не вийде.

Натомість юристи іншої думки.

Закон, який передбачав доплату уже втратив чинність, зараз діє новий закон, який передбачає новий порядок сплати акцизу. Закон в Україні не має зворотної дії, тому застосовувати правило про доплату просто не можна по закону і по Конституції України.

Іван Герасименко, юрист

ДЖЕДАІ вирішили розібратись у цьому питанні детальніше, і хочемо почути аргументовану відповідь митників. Для цього направили запит, в якому описали суть проблеми.

Новини

Всі новини
18072023
ДЖЕДАІ
Є багато неправильної інформації про дії під час ДТП з падінням у воду…
17072023
ДЖЕДАІ
Велосипедистів в місті сприймають, як повноправних учасників дорожнього руху…
15072023
ДЖЕДАІ
Зустріти на мексиканських дорогах авто, на якому немає подряпин практично неможливо…
13072023
ДЖЕДАІ
За їзду у нетверезому стані передбачено найсуворіше покарання, але…
12072023
ДЖЕДАІ
Willys є одним із найвідоміших військових транспортних засобів у світі…
10072023
ДЖЕДАІ
Мексиканський уряд активно бореться зі злочинністю та наркотрафіком...
08072023
ДЖЕДАІ
США, Сербія, Болгарія, Литва та Латвія, Польща, Чехія, іще Чехословаччина, Німеччина…
Дивитись більше