Міст через Босфор – архітектурне диво за три мільярди доларів

ДЖЕДАІ

На справжнє архітектурне диво приїхала подивитися знімальна група ДжеДАІ. Однак виявилося, що це непросте завдання, їх атакували турецькі військові і змусили видалити більшу частину відзнятого матеріалу.

Із зустрічі з військовими почалося знайомство Джедаів з архітектурним дивом, що сполучає Європу та Азію. Військові видалили увесь відзнятий матеріал. Та щось таки дивом залишилося.

Два роки тому жителі Стамбулу отримали новий міст через Босфор. Цього велетня назвали на честь султана Селіма І Явуза, який керував османською імперією у шістнадцятому столітті.

Два кілометри завдовжки, шістдесят метрів завширшки, опори – у триста двадцять метрів заввишки. Відкривав цю неймовірну інженерну споруду президент Туреччини.

ДЖЕДАІ відвідали музей класичних авто в Стамбулі 

Вартість мосту склала три мільярди доларів. Скільки ж витратили на дороги та інфраструктуру навколо. Тепер проїзд переправою для легкових авто коштує 20 лір, або сто гривень на наші гроші.

Цей архітектурний велетень є найширшим підвісним мостом у світі. Вісім смуг автомобільного руху, по чотири у кожен бік. Також є дві залізничні колії. Цікава особливість – платити за проїзд треба тільки, коли ти їдеш з Європейського на Азійський континент, дорога назад – безкоштовна.

Будували міст на кредитні кошти Європейських банків під державні гарантії. У перші два роки експлуатації із запланованих 135 тисяч машин на день – міст перетинає лише половина, але ця цифра невпинно зростає, бо міст суттєво заощаджує час. Фактично, він є продовженням стамбульської кільцевої дороги і рятує від столичних заторів.

Селім І Явуз побудували за двадцять сім місяців. Шулявський шляхопровід у Києві обіцяють побудувати за двадцять.

А ще на мосту безпрецедентні заходи безпеки. Тільки-но наша знімальна група почала знімати споруду, як нас увічливо зупинили та попросили видалити все відео. І це попри посвідчення преси й попередньо надіслані запити. ДЖЕДАІ підкорилися, та на щастя, дещо з матеріалу таки збереглося.

Більше дивіться у ДжеДАІ на 2+2 та підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook. 

Новини

Всі новини
18072023
ДЖЕДАІ
Є багато неправильної інформації про дії під час ДТП з падінням у воду…
17072023
ДЖЕДАІ
Велосипедистів в місті сприймають, як повноправних учасників дорожнього руху…
15072023
ДЖЕДАІ
Зустріти на мексиканських дорогах авто, на якому немає подряпин практично неможливо…
13072023
ДЖЕДАІ
За їзду у нетверезому стані передбачено найсуворіше покарання, але…
12072023
ДЖЕДАІ
Willys є одним із найвідоміших військових транспортних засобів у світі…
10072023
ДЖЕДАІ
Мексиканський уряд активно бореться зі злочинністю та наркотрафіком...
08072023
ДЖЕДАІ
США, Сербія, Болгарія, Литва та Латвія, Польща, Чехія, іще Чехословаччина, Німеччина…
Дивитись більше