Кабмін додав до списку учасників дорожнього руху людей на інвалідних візках

ДЖЕДАІ

Досі вони були на дорогах, де факто, поза законом. І в судах з потерпілих у ДТП перетворювалися на підозрюваних. Слідчі запевняли – ці люди не мали права їхати по зебрі, а мусили підводитися та перевозити візок як велосипед.

Підприємець з Києва Олександр Стадніченко на інвалідному візку вже 23 роки. Чоловік з жахом пригадує, як на зебрі його збила машина. 

Я услышал визг из-за припаркованых машин, которые уже остановились. Выскакивает другой автомобиль. И берет меня на таран.

Олександр Стадніченко, житель м.Київ

Винуватець аварії втік. А слідчий, який взявся розслідувати справу, Олександра приголомшив.

Я должен был встать и перевезти транспортное средство идя рядом. Как это указано в правилах дорожного движения. На вопрос то, что я не могу ходить физически следователь не мог понять почему. Это же транспортное средство.

Олександр Стадніченко, житель м.Київ

Згодом винуватця ДТП знайшли. Він визнав свою провину. Але захисники прав людей з інвалідністю кажуть – такі випадки в Україні не рідкість.

Під час особливо судових розглядів виникала маса зловживань людей, які казали, почекайте, а чого він поліз на пішохідний перехід?! Бо я маю право, а він не має.

Валерій Сушкевич, уповноважений Президента з прав людей з інвалідністю

І щоби покласти край такому абсурду, в законодавство внесли зміни. Відтепер, люди на інвалідних візках можуть їздити на рівних з автомобілями.

Людей на візку повноправними учасниками дорожнього руху визнав Кабінет Міністрів України. Однак експерти від цього не в захваті. Кажуть, закон лише надає таким людям статус, утім аж ніяк не регламентує їхню появу на дорозі та взаємини з іншими учасниками дорожнього руху.

Оце крісло колісне, як звичайний транспортний засіб воно не може рухатися по проїжджій частині. Немає у правилах дорожнього руху окремого розділу, який передбачає прав та обов’язки осіб які рухаються на інвалідних візках.

Богдан Глядик, автоадвокат

І хоча на папері цей крок наближує нашу країну до Європи, мовляв, людям з інвалідністю надали право на безпечний рух, у реальному житті для них це може обернутися небезпекою.

Більше дивіться у ДжеДАІ на 2+2 та підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook. 

Новини

Всі новини
18072023
ДЖЕДАІ
Є багато неправильної інформації про дії під час ДТП з падінням у воду…
17072023
ДЖЕДАІ
Велосипедистів в місті сприймають, як повноправних учасників дорожнього руху…
15072023
ДЖЕДАІ
Зустріти на мексиканських дорогах авто, на якому немає подряпин практично неможливо…
13072023
ДЖЕДАІ
За їзду у нетверезому стані передбачено найсуворіше покарання, але…
12072023
ДЖЕДАІ
Willys є одним із найвідоміших військових транспортних засобів у світі…
10072023
ДЖЕДАІ
Мексиканський уряд активно бореться зі злочинністю та наркотрафіком...
08072023
ДЖЕДАІ
США, Сербія, Болгарія, Литва та Латвія, Польща, Чехія, іще Чехословаччина, Німеччина…
Дивитись більше