Електромобіль: переваги і недоліки

ДЖЕДАІ

Програма "ДжеДАІ" взяла на тест-драйв електромобіль, аби перевірити, наскільки він вигідний.

В Україні справжній бум електромобілів: їх в країні уже майже 500. І власники "електричок" тепер майже безкоштовно заряджають свої автівки і сміються з цін на пальне. Але чи справді електромобіль такий ідеальний?

Володіти електромобілем справді вигідно, зважаючи на вартість підзарядки. Вважається, що в середньому кожен водій в Україні проїзджає 15 тисяч кілометрів на рік. Тож, 1 рік їзди на електрокарі коштуватиме від 1000 до 3000 гривень (від 7 до 22 копійок за кілометр).

Для порівняння, на бензині – 25000, ДП – 13500, газі – 15000 гривень на рік.

Серед інших переваг електрокара: він їздить безшумно, дуже плавно розганяється, підзаряджається під час гальмування, що дуже зручно в умовах їзди у місті.

Серед недоліків - на одному заряді електрокар проїзжає 150 км, зарядка на спецзаправках триває кілька годин, від домашньої розетки – близько 8 годин. Щоб доїхати з Києва до Львова, треба витратити майже добу, адже зарядити машину необхідно буде аж 4 рази.

Ну і звичайно - дорога вартість самого автомобіля і його комплектуючих. Наприклад, за 2 роки користування електробатарейка втрачає 20% своєї ємності, а в умовах частих перепадів температур – 50%. Новий акумулятор коштує від 5 до 10 тисяч доларів.

Подробиці тест-драйву електрокара від "ДжеДАІ" - дивіться у відео.

Гаваї асоціюються з нескінченним літом, білим піском і коктейлями під пальмами. Проте за лаштунками цієї сонячної ідилії ховається зовсім інша реальність. 
24122025
Космічний телескоп Джеймса Вебба знову підкинув науці проблему, яку неможливо ігнорувати. Астрономи зафіксували екзопланету, склад атмосфери якої не відповідає жодному відомому сценарію формування планет. 
Сьогодні важко уявити зимові свята без мерехтливих вогників на штучній або живій ялині. Проте, якщо відмотати час на триста років назад, ми побачимо зовсім іншу картину. У XVII–XVIII століттях головним героєм свята був він — величний і символічний дідух. 
Коли вечірнє небо затягує сутінками, а на столах з’являється перша з дванадцяти пісних страв, ми рідко замислюємося про походження цих традицій. 
Українська кухня завжди славилася своїми ковбасними традиціями, і серед усіх смаколиків особливе місце займає мацик…
У Києва розташувався музей живої історії «Мамаєва Слобода»…