Пиріжки із родзинками, салат Цезар та навіть Київський торт – кулінарні смаколики, які з'явилися завдяки випадковості.
Пиріжки із родзинками
19 століття, пекаря Івана Філіпова викликають до московського генерал-губернатора. Той був страшенно розлючений, бо знайшов у своїй булочці запеченого таргана. Губернатор був відомий своїм вибуховим характером. Пекар зрозумів, що йому загрожує жахливе покарання. Тож, він вихопив таргана із рук губернатора і з’їв, сказавши, що це – родзинка. Губернатор не повірив, що хтось випікає булочки із родзинками всередині тіста, а не зовні. Пекар кинувся до пекарні і випік першу в історії партію булочок із родзинками.
Салат Цезар
Виявляється, легендарний римський правитель Юлій Цезар не має жодного стосунку до хітового салату. Все почалося випадково у 1924 році. Американський ресторатор Цезар Кардіні не розрахував кількості своїх гостей. Наприкінці дня клієнти прибували, а продукти закінчувалися. Цезар не розгубився, він змішав у мисці усе, що лишилося на кухні: грінки, листя салату, варені яйця, посипав усе крихтами пармезану і полив вустерським соусом. Повар отримав неймовірне визнання, завдяки своїй винахідливості.
Київський торт
Київський торт дуже примхливий і приготувати його у домашніх умовах досить складно. Увесь секрет у особливих коржах. Саме такі коржі випадково зробили недобросовісні працівники кондитерської фабрики ім. Карла Маркса у 1956 році. Вони просто пішли додому і забули поставити яєчні білки до холодильника. Наступного дня старший кондитер Костянтин Петренко, рятуючи премії своєї бригади, спік із них браковані коржі: сухі та крихкі. Коржі змастили кремом і виставили на продаж. Петренко готувався отримати наганяй від керівництва, а натомість увійшов в історію як винахідник візитівки української столиці.