Скільки відчуттів має людина?

Загублений світ
Поширити в соціальних мережах:

Насправді людський організм набагато складніший, ніж ми звикли думати. Лише органів чуття у нас не 5, а набагато більше. Скільки? – дивіться у Загубленому Світі.

Літак набирає висоту і у якийсь момент у кожного з пасажирів все всередині наче перевертається. Більшості здається, що судно от-от впаде і станеться катастрофа. Насправді ж, це лише ілюзія нашого сприйняття. Літак продовжив набирати висоту, просто трохи повільніше. А вестибулярний апарат людини, що міститься у внутрішньому вусі, на зменшення швидкості набору висоти реагує, наче на падіння.

Інше відчуття, яке не належить до п’ятірки основних, наша здатність оцінювати температуру. І воно теж часто нас обманює.

Наприклад, коли ви з морозу заходите із замерзлими руками, опускаєте їх у холодну воду, а вода видається теплою.

Катерина Чеботарьова, психіатр

У 1998 році науковці з університету Пенсильванії провели жорстокий експеримент. Вони повели на обід людей із сильною формою амнезії, щоб ті ситно поїли. За кілька хвилин, коли хворі встигли забути про трапезу, їм запропонували пообідати ще раз. І ті радо погодилися. Хоча теоретично мали би почуватися ситими.

Ця історія змушує серйозно задуматися про наше відчуття голоду і ситості. Ще одне з-поза меж п’ятірки основних. Реклама їжі цією хибою нашого мозку радо користується.

Людина насправді доволі бідна у здатності розрізняти смаки. Усього донедавна їх розрізняли усього 4: солоне, солодке, кисле та гірке. І тільки за останню сотню років їх кількість зросла удвічі.

Більше цікавого дивіться у Загубленому Світі на 2+2. 

Поширити в соціальних мережах:

Останні новини

Дивись матч «Динамо» - «Полісся» на телеканалі 2+2
На телеканалі 2+2 прем’єра міні-серіалу «Переслідуючи вогонь»
Ані пастки, ані кулі його не беруть: африканські дикуни приносять людські жертви річковому чудовиську
Жадають людської крові: вчені виявили небезпечні бактерії-«вампіри»
Здатен пропалити метал: «Укроборонпром» розробив унікальний «олівець» для розміновування
Підступність інформаційної війни: як російські пропагандисти впливають на наше фізичне здоров'я?
Читати більше