Хто такі собаки-діагности

Загублений світ
Поширити в соціальних мережах:

Нюх собак у 300 разів тонший за людський. Тварина може з легкістю відчути хворобу у людини та виявити серйозні захворювання ще на ранніх стадіях. Собачу діагностику почали використовувати з початку 80-их років і відтоді ця методика сягнула значних висот.

Ніс собаки – гіперчутливий пристрій, що може конкурувати із найточнішими медичними приладами. Якось до лондонської клініки звернулася жінка з проханням перевірити невеличку родимку на нозі. І не дарма, адже це була меланома – рак шкіри. Жінку прооперували і лікарів зацікавило, як вона дізналася про небезпеку на такій ранній стадії? Як з’ясувалося, рак виявив її пес. Спочатку він гарчав та гавкав на родимку, а тоді навіть спробував її вигризти, чим і врятував життя хазяйці.

Разом із видихом ми випускаємо у повітря до 4000 летких сполук, за якими собака можу одразу скласти наш хімічний портрет. Адже нюх чотирилапих у 300 разів тонший за наш. Звісно, портрети здорової і хворої людини для собаки геть різні. І, хоча застосовувати цю їхню здатність люди почали не так давно, наприкінці 80-их, відтоді собача діагностика сягнула значних висот. Тварини, яких тренують із самого дитинства, здатні виявляти рак на ранніх стадіях із 90% точністю.

Понад пів тисячі врятованих життів є на рахунку рудого лабрадора на ім’я Дейзі. Вона разом із іншими собаками детекторами працювала у медичному центрі у Великобританії. За словами директора центру, завдяки унікальним якостям Дейзі, медицині вдалося здійснити якісний стрибок у боротьбі із онкохворобами. Собака врятувала і життя директорки цього центру, виявивши у неї рак молочної залози. За заслуги перед людством, лабрадора нагородили медаллю "Блакитний хрест". Її вручають особливо видатним тваринам. Дейзі померла у лютому 2018 року у віці 14 років.

Сьогодні багато країн мають свої центри із дослідження діагностичних якостей собак. Тварин тренують на виявлення якогось одного типу захворювання. Хтось реагує на рак легенів, інші – простати, шлунку чи меланоми. Є також собаки, що тонко відчувають зміну кількості цукру у крові людини. Вони незамінні помічники для діабетиків. Ці тварини всюди супроводжують хворих і одразу ж реагують на небезпеку, ще до того, як господар відчує себе зле.

Більше цікавого дивіться у Загубленому Світі на 2+2 та підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook.

Поширити в соціальних мережах:

Останні новини

Business Breakfast з Володимиром Федоріним від Forbes відтепер доступний на Київстар ТБ
В нафтогазовій державі не вистачає палива: в росії повідомляють про дефіцит бензину
В нафтогазовій державі не вистачає палива: в росії повідомляють про дефіцит бензину

Все завдяки санкціям та злагодженій роботі ЗСУ, СБУ та ГУР…

«Загублений світ» розкаже, як війна впливає на розвиток технологій
«Загублений світ» розкаже, як війна впливає на розвиток технологій

Для науково-технічного прогресу війна часто стає каталізатором до стрімкого розвитку…

Героїчні досягнення українців: захисник на протезі сім метрів протягнув літак Ан-26 і пробіг марафон у Лондоні
Героїчні досягнення українців: захисник на протезі сім метрів протягнув літак Ан-26 і пробіг марафон у Лондоні

Роман Кашпур та інші українські ветерани вражають світ своїм мужнім прикладом…

«Велика брехня»: як російська пропаганда використовує методи нацистів для дезінформації?
«Стріляють з біонічними руками»: українські захисники після поранень та ампутацій повертаються на фронт
Читати більше