5 небезпечних морських чудовиськ, що існували насправді

Загублений світ
5 небезпечних морських чудовиськ, що існували насправді
Поширити в соціальних мережах:

Мільйони років тому світ населяли небезпечні хижаки, від одного вигляду яких кров холоне в жилах. Пропонуємо вашій увазі добірку найстрахітливіших морських чудовиськ, які існували насправді!

  • Талаттоархон

Фото: dinohistory.ru

Одне з найдавніших морських чудовиськ жило приблизно 247-242 млн років тому в період середнього тріасу. Цей великий іхтіозавр, що сягав щонайменше 8,6 метрів в довжину, був головним морським хижаком того часу. В цьому їм допомагали потужні щелепи, оснащені 12-сантиметровими зубами. Світ дізнався про нього зовсім недавно: у 2010 році його скам'янілі останки виявили в Неваді, а в 2013-му вид отримав науковий опис. Його офіційна назва Thalattoarchon saurophagis перекладається з грецької як "морський повелитель, що живиться ящірками".

  • Ліоплевродон

Фото: vodabereg.ru

Ця незвичайна на вигляд рептилія з головою крокодила, двома парами ласт і коротким хвостом, що відноситься до групи пліозавров, була одним з найстрашніших хижаків, що населяли моря близько 160-155 млн років тому в юрський період. Ліоплевродон міг досягати 6-7 метрів в довжину. Полювати йому допомагали і ніздрі, здатні вловлювати запахи в воді, а ось дихав ліоплевродон ротом, виринаючи для цього на поверхню. Його здобиччю ставали морські рептилії, велика риба і молюски.

  • Мозазавр

Фото: inokean.ru 

Цей плазун з довгастим тілом, названий "ящуром з річки Моза", мешкав приблизно 70-66 млн років тому. Рештки мозазаврів знаходили в Європі, Азії, Африці, Північній Америці і Антарктиці. Найбільші представники могли виростати до 17 метрів в довжину.

Потужний череп з сильними щелепами дозволяв їм полювати на здобич великих розмірів. Мозазаври жили біля поверхні води, тому що дихали повітрям, і харчувалися будь-якими тваринами, від молюсків, риб і птахів до морських рептилій, включаючи плезіозаврів і навіть інших мозазаврів.

  • Базилозавр

Фото: wwintspace.net

Цей морський гігант, чия назва перекладається з грецької як «цар-ящір», насправді є древнім китом, який жив 45-36 млн років тому. Щоправда, виглядав він як гібрид гігантської змії з крокодилом. Цьому сприяло довге тіло (близько 21 метра у самців і 18 метрів у самок), а також витягнута морда із зубастою пащею. Через свою незвичайну анатомію базилозаври пересувалися в воді хвилеподібними рухами. Ще одна цікава особливість цих хижаків – рудиментарні задні ноги довжиною близько 60 сантиметрів. На відміну від своїх нащадків, базилозавр не могли похвалитися органами ехолокації. Ці хижаки мешкали майже у всіх теплих морях Землі і полювали на велику здобич, в тому числі на інших китів.

  • Мегалодон

Фото: reedmirchi.com

Мегалодон – напевно, найвідоміший на сьогодні доісторичний морський хижак. Ці стародавні акули в великій кількості населяли моря по всьому світу приблизно 23 млн років тому. Довжина цих гігантів могла перевищувати 15-16 метрів, а вага найбільших з них, за різними оцінками, становила від 30 до 47 тонн. Через такі розміри мегалодони були не дуже швидкими та витривалими.

Назва мегалодона із грецької перекладається як "великий зуб", і не дарма: довжина зубів цих хижаки досягала 18-19 сантиметрів.

За матеріалами Naked Science

Поширити в соціальних мережах:

Останні новини

«Загублений світ» розкаже, як війна впливає на розвиток технологій
«Загублений світ» розкаже, як війна впливає на розвиток технологій

Для науково-технічного прогресу війна часто стає каталізатором до стрімкого розвитку…

Героїчні досягнення українців: захисник на протезі сім метрів протягнув літак Ан-26 і пробіг марафон у Лондоні
Героїчні досягнення українців: захисник на протезі сім метрів протягнув літак Ан-26 і пробіг марафон у Лондоні

Роман Кашпур та інші українські ветерани вражають світ своїм мужнім прикладом…

«Велика брехня»: як російська пропаганда використовує методи нацистів для дезінформації?
«Стріляють з біонічними руками»: українські захисники після поранень та ампутацій повертаються на фронт
«Знали, що робимо епохальне українське кіно», - Олексій Гнатковський про зйомки в «Довбуші»
«Знали, що робимо епохальне українське кіно», - Олексій Гнатковський про зйомки в «Довбуші»

На Київстар ТБ новий випуск проєкту «Про кіно для ТеБе»…

Правда про передачу Криму: як насправді півострів став частиною України?
Читати більше