Чиновники планують кардинальні зміни у будівельних нормах

ДЖЕДАИ
Поделиться в социальных сетях:

Вбудовані дитячі садки, обмеження висоти забудови та кількості мешканців, обов’язкові проїзди для пожежних авто, заборона паркувати машини в житловому кварталі. Це лише кілька новацій у державних будівельних нормах, ініційованих Мінрегіоном.

Чиновники пропонують змінити застарілі норми, які, наприклад, зобов’язували робити сміттєпроводи у багатоповерхівках та забороняли мешканцям склити балкони. Окрім, облаштування балконів, тепер можуть дозволити робити міні-кухні у дво- та трикімнатних квартирах, суміщати кухню із вітальнею, робити паркінг під будинком без технічного поверху та облаштовувати дитячі садочки прямо у будинках. Розглядають також можливість розміщення у багатоповерхівках кафе та ресторанів, місткістю понад 50 людей. Їх, разом із магазинами та адміністративними приміщеннями, можна буде облаштувати вище третього поверху.

Експерт із будівництва Олена Шуляк пояснює, що деякі нові норми вже потребують удосконалення. Однак, такі нововведення не надто ефективні, бо до забудови міста потрібно підходити комплексно, а всі намагання прописати норми більше нагадують латання дірок у дорозі, яка потребує капітального ремонту. А от нові норми із кількості поверхів та площі забудови, які прописали досить чітко, дійсно підуть на користь. Так, наприклад, для чотири поверхових будинків площа забудови має бути не більше 45% від площі ділянки, понад 11 поверхів – 30%. Варіант із тисячею мешканців на гектар більше не спрацює, тепер на ньому можна заселити до 450 осіб.

Ще одна норма – заборона облаштування паркінгів усередині житлових кварталів. Це дозволить машинам екстрених служб без перешкод дістатись будинку, а людям дасть більше простору для прогулянок. Місце для гаражів і парковок лишатимуть довкола житлових кварталів і міжмагістральних територіях, а також у віддалених від ігрових майданчиків і зон відпочинку місцях. Це можуть бути наземні і підземні гаражі, а в історичних і центральних районах міст – винятково підземні паркінги.

Утім, ці норми стосуються лише майбутніх житлових комплексів, а мешканцям багатоповерхівок, де завжди обмаль паркомісць, доведеться і далі шукати собі вільний клаптик землі у радіусі кілометра.

Нові норми запрацюють за три місяці, деякі з них ще мають пройти процес обговорення.

Більше цікавого дивіться у ДжеДАІ на 2+2 та підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook.

Стали свідком аварії або цікавої події? Надсилайте нам свої відео та фото: Messenger, Telegram

Поделиться в социальных сетях:

Последние новости

«Большая ложь»: как российская пропаганда использует методы нацистов для дезинформации?
«Стреляют с бионическими руками»: украинские защитники после ранений и ампутаций возвращаются на фронт
«Знали, что делаем эпохальное украинское кино», - Алексей Гнатковский о съемках в «Довбуше»
«Знали, что делаем эпохальное украинское кино», - Алексей Гнатковский о съемках в «Довбуше»

На Киевстар ТВ новый выпуск проекта «Про кіно для ТеБе»…

Правда о передаче Крыма: как на самом деле полуостров стал частью Украины?
Загадка в Сомином: таинственный водяной монстр затягивает скот на дно озера в поселке на Волыни
Пропаганда заставляет людей верить в героизацию войны: что действительно скрывается под маской «неизвестного героя»?
Узнать больше