Викинути з голови: вчені навчилися стирати пам'ять людині

Знищення неприємних спогадів у майбутньому полегшить лікування пацієнтів з важкими психічними розладами.

Нейробіологи з Німеччини, Нідерландів і Великобританії в рамках масштабного дослідження прийшли до висновку, що в головному мозку людини знаходяться окремі зони, що відповідають за знищення деяких спогадів. Про це повідомляє Current Biology.

Вчені проаналізували процес, який відбувається у мозку людини, коли вона хоче забути щось свідомо, і з'ясували, що його механіку забезпечує активність префронтальної кори і гіпокампу.

При свідомій спробі забути певну подія або інформацію у відділах головного мозку виникає особливий вид активності, що відповідає за фізіологічний процес "забування" певних даних. При цьому процес свідомого "забування" слів, квітів і навіть запахів формується в префронтальної корі, після чого переміщається в гіпокамп, який раніше був відомий як центр пам'яті.

"У минулому столітті дослідження пам'яті зосереджувалося, в першу чергу, на розумінні того, як можна успішно запам'ятати інформацію, однак забуття має вирішальне значення для емоційного благополуччя", – переконані науковці.

Вчені прийшли до висновку, що стимуляція відділів головного мозку може призводити до штучних провалів пам'яті, що в майбутньому може зіграти на руку сучасній психіатрії. На думку дослідників, фізіотерапія за допомогою струму низької інтенсивності допоможе мозку "стерти" зі спогадів участь у війнах, сімейні конфлікти і проблеми, пов'язані з кар'єрою, що полегшить лікування пацієнтів з важкими психічними розладами.

Дослідження добровільного забуття може стати основою потенційної нової терапії посттравматичного стресового розладу.