Вчені з Об'єднаного дослідницького центру Європейської комісії з’ясували, які харчові звички людства впливають на швидкість вичерпності запасів планети, а особливо води, повідомляє Naked Science.
Щоб оцінити водний слід (термін, що позначає загальний обсяг прісної води, що використовується у виробництві) окремо взятих держав Західної Європи, науковці проаналізували соціо-економічні дані жителів цих країн і відмінності їх харчових звичок.
Основна витрата водних ресурсів йде в комерційному виробництві. Згідно з дослідженням, 2757 літрів води в день потрібно, щоб зробити їжу для одного британця. Трохи більше, а саме 2929 літрів, споживає німець, а 3861 літр – француз. Багато води потрібно при виробництві м'ясних продуктів і алкоголю, тому різницю в цифрах можна пояснити смаковими звичками: люди у Франції в середньому частіше, ніж в Німеччині та Британії, їдять м'ясо і п'ють вино.
На Прикарпатті збудували вольєр для родини бурих ведмедів
Дослідники також підрахували, як може змінитися споживання води у населення цих країн, якщо люди змінять свою дієту. Так, перехід на здорове харчування з включенням м'яса в раціон допоможе скоротити витрату води на 11-35%. Під здоровим харчуванням мається на увазі збалансований раціон, складений відповідно до рекомендацій ВООЗ. Пескетаріанская дієта, тобто дієта, при якій можна їсти рибу, скоротить споживання води на 33-35%. А ось вегетаріанська дієта дала найвагоміший показник – до 55%.
Вчені визнали, що вплинути на харчові звички людей непросто. Це вимагає ряду серйозних заходів, наприклад, оподаткування на споживання "нездорової" їжі.