Морепродукти традиційно вважаються дуже корисними для здоров'я. Однак проведений в Бельгії експеримент ставить це під сумнів.
Вчені з Гентського університету провели дослідження, які показали, що в середній порції мідій міститься приблизно 90 крихітних шматочків шкідливого матеріалу, а в шести устрицях – 50. Всьому виною, звичайно, забруднення Світового океану.
Проблема в поганому екологічному стані – Світовий океан дуже сильно забруднений пластиковим сміттям. Подекуди ці відходи утворюють так звані «острови». Разом з водою частинки пластику потрапляють в організм риб і інших мешканців морів. Наприклад, мідії пропускають через себе до 20 літрів води на добу, отримуючи тим самим не тільки їжу, але і відходи. Осідаючи у тваринах пластик потрапляє в організм людини. Фахівці підрахували, що більше 99% пластика виводиться природним чином, але якась частина все ж поглинається тканинами і накопичується.
Ретельний аналіз показав, що найдрібнішими пластиковими частинками сьогодні заражені практично всі мешканці океану. Розтертий хвилями в дрібний пил пластик застряє у клітинах організму назавжди. Таким чином, кожен, хто їсть рибу, молюсків або водорості, проковтує і ці мікроскопічні частинки пластику.
Якщо проблема забруднення Світового океану збільшиться, то до кінця цього століття кожен любитель морепродуктів (неважливо, елітної або звичайної якості) буде з’їдати 780 тисяч часток пластику щорічно, і як мінімум 4000 з них застрягнуть в його тілі назавжди.